Da bodo vaši sendviči hranljivi in koristni za telo, smo pripravili 10 osnovnih pravil za pripravo zdravih sendvičev.
5 pravil za zdrav sendvič
1. Dodajte sadje in zelenjavo
Zelenjava pogosto ostane v ozadju, a pravzaprav je lahko prava zvezda vašega sendviča. Kumare, paradižnik, bučke, kalčki in druga sveža zelenjava dodajo okus in hranila.
Sadje, kot so tanko narezane melone, lubenice, hruške ali jabolka, poskrbi za hrustljavost in svežino. Ne pozabite na klasiko – solato, čebulo, kisle kumarice in svežo papriko. Ljubiteljem toplih sendvičev pa bodo všeč avokado, pečene paprike, gobe ali špinača.
Preberite recept za topli sendvič s sušenim paradižnikom,
Hitri, a slastni recept: Topli sendvič s sušenim paradižnikom
2. Izberite nemastne vire beljakovin
Osnova sendviča je pogosto beljakovina – arašidovo maslo, piščanec, puran, ribe ali tuna. Izbirajte nemastne, nepredelane vire beljakovin, ki sendviča ne bodo obremenili z maščobami in kalorijami. Za veganske različice sta izvrstna izbira naravno arašidovo ali mandljevo maslo.
3. Uporabite lahke namaze
Visokokalorični namazi, kot je polnomastna majoneza, lahko uničijo zdrav sendvič. Namesto tega izberite lažje možnosti – majonezo z manj maščobe, gorčico, humus ali jogurtov preliv. Odlična alternativa sta tudi avokado in malo olivnega olja, ki dodata okus brez odvečnih kalorij.
Za vas smo pripravili recept za domačo majonezo, ki jo lahko brez težav pripravite sami doma, razlika pa je ogromna – tako v okusu kot tudi v koristih za vaše zdravje.
4. Ne pretiravajte s količino
Veliki sendviči pogosto pomenijo dvojno število kalorij, pa tudi občutek teže in utrujenosti po obroku. Namesto da sendvič napolnite z vsemi možnimi sestavinami naenkrat, raje izberite nekaj kakovostnih in uravnoteženih.
Pomembno je, da sendvič ostane primerne velikosti – naj bo obrok, ki nasiti, a ne obremeni. Če ste zelo lačni, si raje privoščite dodatek v obliki sklede solate, juhe ali koščka sadja, kot da sendvič podvojite. Tako boste ohranili ravnovesje med sitostjo in zdravjem.
5. Odločite se za polnozrnati kruh
Polnozrnati kruh ali kruh z veliko vlaknin naredi sendvič bolj nasiten in hranilen. Hrana, bogata z vlakninami, počasneje sprošča sladkor v krvi, zmanjšuje vnetja in pomaga ohranjati zdrav holesterol.
5 stvari, ki se jim je bolje izogniti
1. Preveč narezkov
2. Kupljeni sendviči
3. Pretiravanje s sirom

4. Beli kruh
5. Pretirano pečenje sendviča