Sezona sliv: Ko komaj čakaš, da pripraviš te 3 sladice

Nedavno smo pisali o pozitivnih učinkih sliv, zato vam zdaj predstavljamo še tri recepte za najboljše slivove sladice.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Odločili smo se, da bomo ta poznopoletni vikend izkoristili za kurjenje pečice in pripravo slivovih sladic. S tržnice smo se vrnili s kilogramom čudovitih, sočnih in sladkih sliv in namesto da bi jih spremenili v marmelado, ki bo morala še malo počakati, smo poiskali recepte za pito, hitri štrudelj in zavitke ter se lotili priprave ene, dveh ali morda celo vseh treh sladic.

Topi se v ustih 

Slivova pita

Če hrepenite po klasični, a nekoliko drugačni slivovi piti, vam bo ta recept morda všeč. Navsezadnje se testo, ki se topi v ustih, in pečeno sadje vedno dobro ujemata.

500 g sliv
250 g moke
125 gramov hladnega masla
1 čajna žlička pecilnega praška
100 g sladkorja v prahu
1 jajce
lupinica ene limone
sok ½ limone
vaniljev ekstrakt
2 žlici sladkorja
piškoti po vaši izbiri (po možnosti tisti z maslom)

Priprava:

V skledi najprej zmešajte moko, pecilni prašek in sladkor. Nato dodajte hladno maslo, narezano na kocke, in pregnetite vse sestavine. Dobiti morate drobljivo testo.

Dodajte jajce, naribano limonino lupinico in zgnetite testo. Ne gnetite ga predolgo, sicer bo postalo pregosto.

Testo prenesite na delovno površino, zavijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik za vsaj eno uro.

Slive prerežite na pol in očistite. Zmešajte jih z malo limoninega soka, vanilijo in sladkorjem.

Ko je testo dovolj dolgo v hladilniku, ga vzemite ven in razvaljajte, položite v model in nanj razporedite slive. Potresite s piškoti, ki ste jih predhodno zdrobili.

Pecite 40–50 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Vzemite iz pečice, ohladite, narežite na kocke in postrezite.

sliv

Zavitki, v katere se zaljubiš

Rolice s slivami in z makom

RECEPT ZA TESTO

50 g polnozrnate moke
450 g manitobske moke
80 g sladkorja
10 g soli
300 g mleka, sobne temperature
10 g svežega kvasa
1 jajce
100 g masla

Priprava testa:

Vse sestavine stehtajte, kvas pripravite z malo mleka, moko in sladkorjem od celotne količine, nato pa dajte v skledo po vrsti: mleko, jajce, moka, sladkor, sol in aktivirani kvas dajte na sredino moke.

Testo gnetite, dokler ne razvijete gostote na 90 % in šele nato dodajte maslo (ne sme biti prehladno ali premehko). Ko je maslo popolnoma vmešano, je testo pripravljeno in ga takoj postavite v hladilnik do naslednjega dne.

RECEPT ZA NADEV

250 g mleka
50 g sladkorja
90 g medu
300 g mletega maka
5 velikih žlic slivove marmelade brez sladkorja (če uporabljate marmelado s sladkorjem, potem obvezno zmanjšajte sladkor v nadevu)
sok polovice/ali cele limone
malo limonine lupinice
½ čajne žličke cimeta
polovice ali četrtine sliv

Priprava:

Mleko, sladkor in med zavrite, nato dodajte mak in dobro premešajte.

Ko se ohladi, dodajte slivovo marmelado, limonin sok in lupinico ter cimet (lahko ga pripravite že večer prej in pustite pri sobni temperaturi do jutra).

Sestavljanje:

Testo vzemite iz hladilnika, da se malo ogreje, da ga boste lažje razvaljali. Razvaljajte ga na dimenzije približno 40×60 cm, namažite z nadevom, rob pustite prazen in premažite z vodo, da se testo lažje zapre. Testo zarežite z nazobčanim nožem za kruh. Vsak kos zarežite na debelino 3 centimetre. Položite na pekač (med posameznimi pustite malo prostora) in na sredino vsake rolice dajte čajno žličko slivove marmelade in četrtino slive.

Testo pustite vzhajati približno uro in pol. Nato zavitke pred peko premažite z mešanico jajc in malo mleka (rob, ki ni namazan z marmelado in slivami). Pecite v predhodno ogreti pečici pri 200 ºC 25–30 minut.

slivove sladice

Slivov štrudelj na hitro

Potrebovali boste:

1 paket listnatega testa

1 skodelica polnomastnega jogurta

3 žlice sladkorja

4 žlice pšeničnega zdroba

9 velikih sliv, brez koščic

1 jajce za mazanje

2 žlici mandljevih lističev za posipanje

2 žlici sladkorja v prahu, za posipanje

Priprava:

Pečico takoj vklopite na 200 stopinj in pustite, da se segreje. V skledi zmešajte jogurt, sladkor in pšenični zdrob. Postavite na stran.
Listnato testo razvaljajte skupaj s peki papirjem. Peki papirja, ki je priložen listnatemu testu, ne odstranjujte, na njem bomo pekli štrudelj.
Na vsako stran listnatega testa narežite 1 cm debele trakove, ne prerežite do konca, le naredite zarezo, da boste kasneje lahko naredili pletenico.
Mešanico jogurta, sladkorja in zdroba enakomerno razporedite po sredini testa, kjer niste prerezali. Na to mešanico razporedite očiščene polovice sliv.
Trakove prepognite drug čez drugega, da oblikujete pletenico. Štrudelj premažite s stepenim jajcem in potresite z mandljevimi lističi.
Pecite 25–30 minut, dokler ne dobite lepe zlato rjave barve. Ohladite in pred serviranjem potresite s sladkorjem v prahu!