Te hrane nikar ne jejte na prazen želodec

Ko ste lačni in že nekaj časa niste jedli, zlahka sežete po prvi hrani, ki vam pride pod roko. Vendar pa lahko nekatera živila in pijače povzročijo neprijetne prebavne motnje, še posebej, če imate občutljiv želodec. Strokovnjaki opozarjajo na živila, ki jih je bolje ne uživati ​​na prazen želodec.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kava

Medtem ko mnogi ljudje začnejo dan s kavo, lahko pitje na prazen želodec povzroči težave. Kofein spodbuja nastajanje želodčne kisline, kar lahko povzroči refluks, napihnjenost in slabost.

Gastroenterologinja dr. Robynne Chutkan pojasnjuje, da kofein sprošča mišico med požiralnikom in želodcem, kar poveča tveganje za refluks kisline. Dietetičarka Johanna Salazar pa medtem priporoča, da pred kavo pojeste nekaj lahkega in hranljivega, na primer trdo kuhano jajce ali žlico arašidovega masla.

Pikantna hrana

Če niste vajeni pikantne hrane, lahko uživanje pikantne hrane na prazen želodec povzroči draženje. Kapsaicin, snov, ki daje pikantni hrani intenzivnost, stimulira občutljive receptorje v prebavnem traktu in lahko pospeši odvajanje blata. Gastroenterolog dr. Michael Schopis pravi, da lahko to povzroči nelagodje, nujno potrebo po odvajanju blata ali celo drisko.

Sladka hrana

Uživanje sladkarij na prazen želodec lahko povzroči nenaden skok krvnega sladkorja, ki mu pogosto sledi močan padec, kar vodi v utrujenost in razdražljivost. Poleg tega lahko visoka vsebnost sladkorja potegne tekočino v črevesje, kar lahko pri nekaterih ljudeh povzroči drisko. Da bi se izognili tem težavam, je priporočljivo, da najprej pojeste nekaj z veliko vlakninami, saj to upočasni absorpcijo sladkorja.

sladica torta

Čaji s kofeinom

Tako kot kava lahko tudi čaji, ki vsebujejo kofein, denimo črni in zeleni, spodbudijo nastajanje želodčne kisline in povzročijo nelagodje. Nasprotno pa so zeliščni čaji običajno brez kofeina in običajno ne motijo ​​praznega želodca.

Jogurt

Jogurt je zdrav vir probiotikov, vendar se nekaterim ljudem lahko zdi neprijeten, če ga uživajo na prazen želodec. Dr. Schopis pojasnjuje, da lahko mlečna kislina v jogurtu dodatno spodbudi nastajanje želodčne kisline, hkrati pa zmanjša aktivnost koristnih bakterij. Priporočljivo je, da jogurt jeste med obroki, ko želodec ni popolnoma prazen.

Gazirane pijače

Gazirane pijače, zlasti če jih pijemo na prazen želodec, lahko povzročijo napihnjenost in spahovanje. Ogljikov dioksid iz mehurčkov poveča pritisk v želodcu in povzroči nelagodje. Poleg tega lahko sladkane gazirane pijače z visoko vsebnostjo sladkorja dodatno porušijo raven glukoze v krvi.

Mastna in ocvrta hrana

Pomfri, ocvrt piščanec in podobna hrana so težko prebavljivi, še posebej na prazen želodec. Maščobe se razgrajujejo počasneje, kar poveča količino kisline v želodcu in lahko povzroči slabost.

Dr. Schopis svetuje kombiniranje mastne hrane z ogljikovimi hidrati, kot so kruh, krompir ali riž, saj absorbirajo del kisline in olajšajo prebavo.

Agrumi in sadni sokovi

Čeprav so agrumi pogosta izbira za zajtrk, lahko citronska kislina, ki jo vsebujejo, draži sluznico želodca, če jih zaužijemo na prazen želodec. Prav tako lahko sprostijo mišično zaklopko med želodcem in požiralnikom, kar poveča tveganje za refluks. Če jih zaužijete zjutraj, je priporočljivo, da jih jeste z nečim nevtralnim, kot je kruh ali ovsena kaša, da lažje prenašate kislino.

*Če imate resne zdravstvene težave, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.