Z leti se naš imunski sistem spreminja, pri čemer se pojavi tako imenovano “vnetno staranje” – stanje tihe, nizkointenzivne vnetne reakcije v telesu. Gre za proces brez očitnih bolečin ali simptomov, ki pa velja za enega glavnih sprožilcev kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen tipa 2, demenca in Alzheimerjeva bolezen.
V tem kontekstu kakav kaže izjemen potencial. Je bogat vir polifenolov, zlasti flavanolov, ki delujejo kot močni antioksidanti in protivnetna snov. Znanstveniki so že dolgo domnevali, da flavanoli lahko uravnavajo vnetne procese v telesu – zdaj pa imajo tudi trdne dokaze.
V raziskavi COCOA Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) je sodelovalo več kot 21.000 zdravih ljudi, starejših od 60 let. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšen učinek ima dolgoročno uživanje ekstrakta kakava na zdravje in staranje.
Manj vnetja, manj bolezni
V dvoletni podštudiji s 598 udeleženci so raziskovalci spremljali ravni vnetnih biomarkerjev v krvi. Skupina, ki je dnevno uživala 500 mg ekstrakta kakava, je dosegla znatno zmanjšanje hsCRP – ključnega kazalnika sistemskega vnetja – v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo.
Zmanjšanje tega markerja, ki je znašalo v povprečju 8,4 odstotka na leto, je neposredno povezano z nižjim tveganjem za bolezni srca. Poleg tega je večja študija COSMOS pokazala tudi 27-odstotno zmanjšanje smrtnosti zaradi srčno-žilnih bolezni pri tistih, ki so redno uživali ekstrakt kakava.
Več kot le sladek užitek
Poleg protivnetnih in srčno-zaščitnih učinkov flavanoli v kakavu pomagajo še pri:
boljši kognitivni funkciji – upočasnjujejo degeneracijo možganov in izboljšujejo spomin,
antioksidativni zaščiti – upočasnjujejo staranje celic in zmanjšujejo znake staranja kože,
uravnavanju krvnega tlaka – sproščajo žile in izboljšujejo prekrvavitev.
Skodelica pravega kakava tako ni le prijeten napitek za hladne dni, ampak tudi naravna podpora telesu pri ohranjanju zdravja, vitalnosti in mladosti.