Kolagen na krožniku: Kaj jesti, da bo vaša koža videti mlajša?

Strokovnjaki poudarjajo, da imajo prehranske in življenjske navade veliko vlogo pri tem, kako je videti naša koža. Kolagen je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na elastičnost in čvrstost kože. Gre za strukturno beljakovino, katere proizvodnja se s starostjo naravno zmanjšuje, kar vodi v povešeno kožo in pojav gub.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na trgu se je v zadnjem času pojavila cela vrsta prehranskih dopolnil in drugih izdelkov, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena. V resnici pa lahko njegovo proizvodnjo spodbudimo tudi z uživanjem ustrezne hrane.

Jejte beljakovine

Kolagen je sestavljen iz aminokislin, zato je vnos beljakovin izjemno pomemben. Na svoj jedilnik vključite živalske beljakovine, kot sta meso, zlasti govedina in piščanec. Perutnina vsebuje veliko vezivnega tkiva, bogatega s kolagenom, namesto piščančjih prsi pa jejte piščančjo palčko.

Jejte mastne ribe, kot so sardine, losos in trska – in kože ne vrzite v smeti – vsebuje snovi, ki so ključne za sintezo kolagena. Proizvodnjo kolagena boste spodbudili tudi z uživanjem jajc.

Mesna juha, ki jo pripravimo z vrenjem živalskih kosti in hrustanca, je eden najbolj znanih in najbolj koncentriranih virov kolagena. Kostno juho lahko pijete samostojno ali pa jo dodate juham, enolončnicam, obaram in drugim jedem.

Kostna juha – okus otroštva in temelj vsakega pravega obroka

Čeprav rastlinska hrana ne vsebuje kolagena, lahko spodbudi njegovo proizvodnjo v telesu, še posebej, če uživate rastlinske vire beljakovin, kot so čičerika, fižol, soja, leča in podobne stročnice.

kolagen

Jejte sadje

Vitamin C igra pomembno vlogo pri proizvodnji kolagena v telesu, zato je pomembno uživati ​​agrume, ki so bogati s tem hranilom, kot so limone, pomaranče in grenivke. Jejte tudi jagode, borovnice, robide in maline, ki so prav tako bogate z vitaminom C, pa tudi z antioksidanti, ki telo ščitijo pred vnetji. Proizvodnjo kolagena v telesu bo spodbudilo tudi tropsko sadje, kot so mango, kivi in ​​ananas.

Jejte zelenjavo

Zelenolistnata zelenjava, kot so špinača, ohrovt in blitva, spodbuja proizvodnjo kolagena. Jejte tudi brokoli, beluše, paradižnik, rdečo papriko – vse to so vrste zelenjave, ki pozitivno vplivajo na videz kože.

Jejte oreščke in semena

Oreščki in semena so bogati s cinkom in bakrom – ta dva minerala sta pomembna za sintezo kolagena v telesu. Pomembne minerale boste našli zlasti v indijskih oreščkih, mandljih, pa tudi v bučnih semenih.

kolagen

Živila, ki motijo ​​proizvodnjo kolagena

Zdrava in polnovredna prehrana je bistvena za spodbujanje proizvodnje kolagena in lepo kožo. Po drugi strani pa predelana hrana, bogata s hidrogeniranimi maščobami in sladkorji, ovira njegovo proizvodnjo.

Na količino kolagena v telesu bodo vplivali tudi količina zaužitega alkohola, kajenje, pomanjkanje spanca, smog, UVA-sevanje in izpostavljenost podobnim negativnim vedenjem.