Aronija je štiri- do šestkrat bogatejša z antioksidanti kot brusnice in drugo jagodičevje ter drugo sadje. Imenujejo jo superhrana in sibirska borovnica. Sveži plodovi aronije sodijo med najbogatejše z antioksidanti in so prava zakladnica biološko aktivnih spojin, saj jih je več kot 300.
Prečiščuje telo
Učinkovito čisti telo škodljivih snovi in težkih kovin ter je zato koristna zaščita pred številnimi boleznimi. Kot izjemen antioksidant aronija preprečuje nastanek prostih radikalov in napade na zdrave celice v telesu in krvni plazmi, s čimer upočasni staranje telesa in prepreči razvoj kroničnih bolezni, vključno z rakom.
Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov ter vitaminov C in E ima aronija protivirusne, antibakterijske in protivnetne učinke.
Jagode aronije izboljšujejo krvni obtok, čistijo krvne žile in zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni. Zreli plodovi aronije vsebujejo veliko količino fenolov, ki razkužujejo krvni obtok in telo, spodbujajo celjenje ran, odstranjujejo toksine, zmanjšujejo vnetja, izboljšujejo elastičnost krvnih žil in preprečujejo njihovo zamašitev.
Njena sposobnost čiščenja jeter in krvnega obtoka, skupaj z močno zaščito srca, jo uvršča med nepogrešljiva prehranska dopolnila.

Sok aronije je še posebej priporočljiv za ljudi, ki imajo težave s krvnim tlakom.
Poleg tega, da je dobra za srčno-žilni sistem, je aronija odlična tudi pri preprečevanju številnih očesnih bolezni, kot je siva mrena.
Ljudje, ki imajo težave s prekomerno telesno težo, bi morali vedeti, da je to sadje izjemno učinkovito pri preprečevanju kopičenja maščobe, pa tudi pri izgubi odvečne teže.
Za preventivo in ohranjanje dobrega zdravja je priporočljivo piti pol do decilitra soka na dan dva tedna, enkrat letno. Zdravstvene koristi soka so boljše, če ga zaužijete po obroku. Vendar pa morate biti z njim previdni, saj lahko visoka vsebnost pektina in sadnih kislin pri nekaterih ljudeh z občutljivim želodcem povzroči slabost.





