Carbonara, ki ni italijanska
“Ti izdelki so tipičen primer ‘italijanskega zvenenja’, torej izdelkov, ki sicer zvenijo italijansko, vendar niso. Nesprejemljivo je, da so na policah trgovine Evropskega parlamenta. Zahteval sem takojšnjo preiskavo,” je v torek na družbenih omrežjih zapisal italijanski minister za kmetijstvo Francesco Lollobrigida.
Člani stranke Bratje Italije so se v pismu predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsolo zavzeli za preiskavo, ali določeni proizvodi v trgovini kršijo predpise Evropske unije o označevanju živil.
“Nepravilna uporaba simbolov ali sklicevanje na italijanskost na izdelkih, ki ne izvirajo iz Italije, lahko predstavlja zavajajočo prakso in je zato kazniva,” je za spletni portal Euronews dejal italijanski evroposlanec Carlo Fidanza.

Tradicionalna italijanska jed
Špageti alla carbonara veljajo za eno najbolj znanih italijanskih jedi. O njihovem nastanku pričajo različne legende. Nekateri tako njihovo ime povezujejo z oglarji, ki naj bi jo pripravljali med svojim delom. V italijanščini se namreč oglarju reče carbonaio.
Recept za tradicionalne špagete carbonara vsebuje slanino guanciale, črni poper, sir pecorino romano in jajca.





