A kardiologinja dr. Joyce Oen-Hsiao pojasnjuje, da lahko meso, čeprav bogato z beljakovinami in železom, poveča tveganje za težave, kot so bolezni srca, pljučnica in sladkorna bolezen.
»Rastlinska prehrana prinaša največ koristi, ker rastline ne vsebujejo maščob in imajo na splošno veliko vlaknin, kar pomaga tudi pri zniževanju holesterola,« je dejala. Prav tako opozarja, da bi morali ljudje, ki jedo meso, povečati vnos zelenjave, polnozrnatih žit in sadja ter zmanjšati vnos rdečega in mastnega mesa.
Rdeče meso
Zato pravi, da obstajata dve vrsti mesa, ki sta najbolj škodljivi za srce. Prva je rdeče meso, zlasti bolj mastni kosi, o katerih dr. Oen-Hsiao pravi: »Te vrste mesa imajo veliko nasičenih maščob, ki lahko zvišajo LDL holesterol.« Pojasnjuje, da se »slab holesterol lahko kopiči v arterijah srca in možganov ter ustvarja obloge, ki lahko sčasoma blokirajo pretok krvi,« kar lahko privede do srčnega infarkta ali kapi.
Suhomesnati izdelki in hrenovke
Druga skupina so suhomesnati izdelki in hrenovke, za katere poudarja, da »niso zdravi, ker imajo veliko nasičenih maščob in natrija«, pri čemer presežek natrija povzroča visok krvni tlak in otekanje nog.

Dr. Oen-Hsiao poudarja, da preveč rdečega mesa povečuje tveganje za raka in debelost, medtem ko so nitrati v suhomesnatih izdelkih dodatna težava, ker je »ta kemična spojina povezana s povečanim tveganjem za raka in visok krvni tlak«.
Podpira priporočila Ameriškega združenja za srce, da se rdeče meso zmanjša na majhne porcije z nizko vsebnostjo maščob in le šest odstotkov dnevnih kalorij. Kot bolj zdrave možnosti navaja pečeno ali kuhano perutnino in ribe brez kože, zlasti lososa in druge ribe, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami.





