Meso lahko pred pripravo marinirate vso noč – ni obvezno, a gurmani bodo resnično občutili razliko.
Zrezki, ki jih navdihujeta tradicionalna belgijska kuhinja in klasična pubska hrana, se počasi dušijo v aromatični kombinaciji piva, čebule in zelišč, dokler niso popolnoma mehki. Dodatek suhih fig, ki med kuhanjem razvijejo sladek, skoraj karameliziran vonj, ustvari omako, ki je prav tako dobra kot samo meso.
Za kuhanje uporabite svetlo kakovostno pivo suhega okusa, ki se mesu najbolje poda.
Svinjski zrezki v božanski omaki – sestavine:
4 svinjski zrezki, debeli 2,5 cm
sol po želji
poper po želji
2 žlici moke
2 žlici masla
1 žlica olja
2–3 čebule, tanko narezane
10 suhih fig (tanko narezanih) ali 2 žlici rjavega sladkorja
1 čajna žlička suhega ali svežega timijana
250 ml lahkega svetlega piva
½ žlice koruznega škroba + 1 žlica hladne vode, zmešani v zmes
1 čajna žlička jabolčnega kisa ali dijonske gorčiceZa marinado:
1 l vode
100 g rjavega sladkorja
2 čajni žlički soli
led

Svinjski zrezki v božanski omaki – priprava:
Marinado pripravite tako, da zavrete vodo in vanjo vmešate sladkor in sol. Odstavite z ognja in tekočini dodate približno 2 skodelici ledu. Meso dajte v marinado in ga postavite v hladilnik za vsaj 2 uri ali čez noč.
Zrezke osušite in jih na obeh straneh obilno začinite s soljo in poprom. Vsakega povaljajte v moki, otresite odvečno moko in postavite na stran.
Segrejte ponev z debelim dnom na visoki temperaturi, stopite maslo, dodajte olje in popecite pomokane zrezke 3–4 minute na vsaki strani. Vzemite iz ponve, postavite na stran in zmanjšajte ogenj na srednje visoko temperaturo.
V ponev dodajte narezano čebulo, fige, timijan ter sol in poper po želji. Dobro premešajte in pustite vreti 8 do 10 minut.
Ponev deglazirajte z malo piva in postrgajte morebitne koščke, ki so se prijeli dna. Nato dodajte vse pivo in premešajte.
Meso vrnite v ponev, pokrijte in kuhajte na srednji temperaturi 10 do 12 minut.
Meso preložite v servirno skledo. V ponev dodajte koruzni škrob in mešajte, da se omaka zgosti. Za bolj svilnato omako dodajte 1 žlico masla.
Odstavite z ognja in dodajte kis ali vmešajte malo dijonske gorčice (po želji).
Čebulo in omako prelijte čez meso v servirni skledi in postrezite.






