Na klifu v Fiesi bodo kmalu pričeli z deli

Deli novico s tvojimi prijatelji

Piranska občina je ta teden objavila javni razpis za izbor izvajalca sanacije klifa v Fiesi. Odpiranje ponudb bo v začetku junija, nato bosta sledila sklenitev pogodbe z izvajalcem, ki bo podal najugodnejšo poonudbo in začetek del.

Sanacija bo obsegala čiščenje brežine klifa z odstranjevanjem previsnih in nevarnih kosov peščenjaka ter vzdrževalna dela na sprehajalni poti in razgledni ploščadi. Sanacija poti in razgledne točke se bo izvajala z materiali, ki so enaki sedanjim in če bo le možno, z že obstoječimi kamni oziroma bloki iz lokalnega peščenjaka, so sporočili z občine.

Ponudnik, ki ga bo občina izbrala, bo moral začeti z deli v najkrajšem možnem času in in zaključiti v roku 30 dni. Med izvajanjem del bo sprehajalna pot za obiskovalce popolnoma zaprta.

Naj spomnimo, da je zaradi vse pogostejšega krušenja in plazenja klifnega pobočja nad pešpotjo Piran – Fiesa, bila februarja na podlagi odredbe Civilne zaščite Občina Piran primorana zapreti priljubljeno sprehajalno in povezovalno pot ter s tem zagotoviti varnost uporabnikov. Na podlagi geomehanskega pregleda in analize celotnega področja ter izdelanega geomehansko-geotehničnega poročila ter idejne zasnove zavarovanja brežine je občina takrat naročila izdelavo projektov za izvedbo, ki vključujejo zavarovanje najbolj kritičnih predelov na način, da bo ob ohranjanju narave (del območja spada pod Naturo 2000) zagotovljena varnost.

Klif je zaradi vsebnosti glinovca in meljevca zelo občutljiv na meteorne in druge vremenske vplive. Prav zaradi vremenskih vplivov, prihaja na klifu do intenzivnega preperevanja ter nepredvidljivega padanja kamenja, ki ogroža človeško življenje.