20. Mednarodno srečanje pihalnih orkestrov: Prijatelji ustvarjamo glasbo in glasba prijatelje

Deli novico s tvojimi prijatelji

V soboto, 8. junija so v sklopu Praznika Refoška potekala jubilejna 20. mednarodna srečanja pihalnih orkestrov. Poleg domačega orkestra so letos občinstvo zabavali še trije orkestri in sicer iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Ideja za ta srečanja se je pred 20-imi leti porodila ustanovitelju mladinskega pihalnega orkestra Marezige Borisu Babič, dolgoletni organizatorki prireditev Marjeti Kavalič in takratnemu predsedniku orkestra Milivoju Čotar. Od takrat so Marezige obiskali številni orkestri iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Madžarske. Največkrat pa so domačim godbenikom družbo delali člani Puhačkega orkestra Lovran, s katerimi so zgradili tesne prijateljske vezi in so seveda tudi letos sprejeli povabilo in se jim pridružili na 20. jubilejnih srečanjih.

 width=

Godbeniki so se najprej zbrali na prelepem razgledu na cel Koper in okolico ob vinski fontani kjer jih je čakala manjša pogostitev, se med seboj družili in kmalu glasbeno obarvali vzdušje v sončnih Marezigah. Zanimiv glasbeni program je povezoval duhoviti napovedovalec Jan Veljak. Nekaj besed sta zbranim namenila tudi vodja območne izpostave javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Koper dr. Mateja Palčič in seveda tudi predsednik KD Pihalnega orkestra Marezige Matej Bržan.

Kot prvi so na oder prišli kar domačini, ki so se predstavili s skladbami Moment for Morricone, Variazioni in Blue, Tribute to Ray Charles in vsem znano Don’t stop me now Freddy Mercuryja. Na zaključek njihovega nastopa se je občintsvo odzvalo z bujnim aplavzom.

Naslednji so se predstavili glasbeniki Godbe Zgornje Savinjske Doline, ki so za svoj repertuar izbrali slovenske evergreene in nas popeljali v mladost. Prvo so zaigrali Triglav marš, nadaljevali s skladbami Vem, da danes bo srečen dan, Al me boš kaj rada imela, Gremo na Štajersko, Stairway to Hawen in nastop zaključili s pesmijo Iz Goričkega v Piran.

Tretji so na vrsto prišli naši zahodni sosedi iz orkestra Mandamentale iz Cervignano del Friuli iz Italije. Zaigrali so Moment for Morricone, Queen in concert, Louis Armstrong Medley in Antares.

Zadnji pa so se predstavili še člani Puhačkega orkestra Lovran s sklabami Flower Power, The shadows of your smile, Birdland in Jedna noć u Kostreni.

Celoten program je bil zelo pester in raznolik, po mnenju občinstva, pa so se imeli zelo lepo in uživali ob poslušanju glasbe v prelepem ambientu dežele Refoška.

 width=

Mednarodna srečanja so se zaključila tako, da so si predstavniki orkestrov med seboj izmenjali darila in še nekoliko družili ter tako potrdili moto in slogan domačega orkestra, ki pravi: »Prijatelji ustvarjamo glasbo in glasba prijatelje«.

Za domače godbenike pa dela še ni bilo konec, saj so že naslednji dan popoldne prikorakali skozi vas, otvorili tradicionalno nedeljsko povorko starih kmečkih vozov in tako zaključili svoj glasbeni vikend.

 

Foto: Uroš Železnik