Kmalu odprtje kontrolnih točk na Erjavčevi v Novi Gorici in Brdih

Deli novico s tvojimi prijatelji

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs s sodelavci je včeraj, 4. maja 2020, obiskal zahodno mejo, kjer se je srečal z župani oziroma predstavniki občin. Glavni namen srečanj je bila predvsem seznanitev z obmejno problematiko in prehajanjem državne meje v času omejitev zaradi epidemije.

 

Po srečanju v Novi Gorici je minister Hojs povedal:»Glede na to, kar sem danes videl na terenu, bomo takoj pristopili k temu, da se vsaj ena točka, torej Erjavčeva, odpre kot kontrolna točka, tako kot so druge kontrolne točke na meji med Italijo in Slovenijo.«

 

Poudaril je, da bodo prav tako poskušali poiskati rešitev za kontrolno točko v Brdih, zato da bodo predvsem slovenskim državljanom, torej tistim, ki v večji meri odhajajo na delo v Italijo, omogočili ali pa omilili to nepotrebno dolgo vožnjo. Minister je ocenil, da bi do tega lahko prišlo še ta teden ali v začetku naslednjega.

 

Ob tem je še poudaril, da ne gre za kakršnokoli sproščanje ukrepov in bodo ukrepi, ki veljajo na drugih mejnih prehodih, veljali še naprej. Prav tako je opozoril previdnost pri storitvah, na primer zobozdravstvenih, po katerih na slovenski strani, še zlasti v Kobaridu, močno povprašujejo Italijani. Glede popolnega odpiranja meja pa je dejal, da tega ne more napovedati. »Glede na stanje epidemije v Italiji kot tudi drugod po Evropi je to težko reči. Vse evropske države bodo zelo previdne pri svojih mejah,« je povedal minister Hojs.