Po dolgih mesecih čakanja smo bili lahko prejšnji teden ponovno postreženi v lokalih in se, ne da bi kršili prepovedi, pogovarjali in družili brez mask. Odprti lokali so bili polni, čeprav zaradi velikih razdalj med mizami ni tako izgledalo. Navkljub temu je bilo nemalo lokalov takšnih, kjer smo morali na prazno mizo čakati.
“Odkar je bila razglašena epidemija pa do odprtja se je italijanska skupnost, od katere najemamo prostore, odrekla najemnini. So bili zelo pošteni. Terasa je v najemu od občine in tudi oni so nam šli zelo na roko. Lahko smo razširili teraso in obdržali vse mize, hkrati pa upoštevali vse ukrepe. Smo zelo zadovoljni.” – Luka Zaro (Manzioli wine bar, Izola)
“V času zaprtja smo nudili hrano in pijačo za osebni prevzem. Smo ena izmed gostiln, kjer živimo od domačih gostov in oni so vedeli, kdaj smo ponovno odprli vrata.” – Matjaž Zakrajšek (gostilna Beli križ)
“Dokler država ne da jasnih navodil, nima smisla odpirati. Imamo preveliko ponudbo in preveč zaposlenih. Zaprti bomo, dokler ne bomo imeli bolj konkretnih navodil oziroma dovoljenja za obratovanje za dlje časa.” – Miran (Snack bar, Koper)
“Moj najemodajalec je fizična oseba in ni mi računal najemnine. Slišim, da sem ena redkih, imela pa sem tudi srečo, saj sem plačala samo osnovne stroške. Gostinstvo ni več takšno, kot je bilo včasih, saj danes delamo bolj iz rok v usta.” – Patricija (Šilček bar, Lucija)
Anja Vertnik