Razstava koprskega kiparja Vojca Sodnikarja Ponisa v Piranu

Deli novico s tvojimi prijatelji

VOJC SODNIKAR PONIS, KAMENČKI

 

Skulpture

 

Galerija Herman Pečarič Piran

 

Odprtje: sobota, 19. junij 2021, ob 19.00, na Poletno muzejsko noč

 

  1. junij–22. avgust 2021

 

Obalne galerije Piran in Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini tradicionalno, neprekinjeno več kot dvajset let organiziramo razstavo del likovnih ustvarjalcev, pripadnikov manjšine. V letu 2020 jih je sredi priprav razstave in kataloga koprskega kiparja Vojca Sodnikarja Ponisa (1959, Ljubljana – 2019, Koper) presenetila uvedba karantene, zato razstavo organizirajo v tem letu. Odprli jo bodo v soboto, 19. Junija 2021, ob 19.00, na Poletno muzejsko noč.

 

Vojc Sodnikar je kiparstvo študiral v Parizu, leta 1989 se je za stalno naselil v Istri, kjer je ustvarjal v kamnu, zlasti lipiškem, repenskem in drugih iz istrskih kamnolomov. Sodeloval je na več kolonijah in kiparskih simpozijih ter prejel tri nagrade. Leta 2000 je v Kopru odprl lastno galerijo Atelier Svojc. Je avtor številnih javnih spomenikov, njegova monumentalna plastika se nahaja še v Ateljeju Svojc na zraku v Parecagu.

 

V piranski Galeriji Herman Pečarič bo od 19. junija prvič na ogled Vojčeva mala plastika. Razstavo spremlja dvojezični katalog: uvodnika sta prispevala Andrea Bartole in Maurizio Tremul, Vojčev kiparski opus predstavljata Enzo Santese in Dejan Mehmedovič, prvič dokumentirano bio-bibliografijo pa je pripravila kustosinja Nives Marvin.

 

Enzo Santese je zapisal: »Dela Vojca Sodnikarja so reprezentativen primer zmožnosti umetnika, da v majhnih in srednje velikih dimenzijah ujame simbolično resonanco oblik, ki izražajo najrazličnejše možnosti interpretacije. Sledi, brazde, presihajoče ali linearne gravure dajejo utrip v bistvo usmerjene poetike, v takem kontekstu pa umetnik najde – skoraj paradoksalno – prednost kompleksnosti, ki v bistvu predstavlja temeljno lastnost vesolja, ki jo nato upodablja v vseh svojih skulpturah.«

 width=