Deli novico s tvojimi prijatelji

Turistični novinarji Slovenije so se včeraj zbrali na društveni trgatvi pri vinarju Rodici v Truškah pri Marezigah. Marinko Rodica je častni član društva turističnih novinarjev in na njegovem posestvu so leta 2015 zasadili društveno trto refoška. Trta je izjemno dobro obrodila. Poleg okusnih fužov s tartufi ter vin, so imeli možnost poskusiti še ekološko pripravljeno žganico iz tropin po blagovno znamko Trapa, s katero se ukvarja sin lastnika, Aleš Rodica. Pojasnil je sam pomen besede trapa, ki v tem delu Istre pomeni žganico, zato je bila tudi takšna izbira imena za njihovo žganico.

 width=

Marinko Rodica jih je popeljal čez svoje vinogradniško posestvo ter jim pokazal univerzitetni vinograd ter posledice vdora divjih svinj v vinograde. Divjih svinj ne ustavi niti ograja, škodo pa povzročajo predvsem zato, ker pojedo grozdje. Zaradi tega so vinarji ob precejšen pridelek grozdja.

 width=

 width=

Na posestvu imajo sicer na 15 hektarjih kar 60 tisoč trt, zasajenih predvsem z avtohtonimi sortami refoška, malvazije in rumenega muškata ter drugih, merlota, cabernet sauvignona, syraha in sivega pinota. Leta 2006 so pristopili v ekološko kontrolo in po treh letih prejeli certifikat za ekološko pridelano grozdje, leta 2012 pa še za ekološko pridelano vino. Zato tudi pridelava grozdja poteka s pravili ekološkega kmetovanja, ki temelji na gospodarjenju v sožitju z naravo.

 

Zemljišča, na katerih so zasadili vinograde, so bila zadnjih 50 let zaraščena. Na njih se nikoli ni uporabljalo umetnih gnojil ali škropiv.

 width=

 width=

 width=

 width=

 width= width=