Ker večinoma pišem o hrani in njeni pripravi, sem se tokrat odločil, da napišem nekaj besed o orodju, ki ga potrebujemo v kuhinji.
Izbira kuhinjskih pripomočkih je sicer zelo osebna, a se bom vseeno potrudil predstaviti različne možnosti oziroma pojasniti, kako se ti uporabljajo.
Kuhinjski nož
Po mojem mnenju je dober in oster kuhinjski nož najpomembnejši kos opreme v kuhinji.
Uporabljamo ga prav vsak dan za sekljanje, rezanje, in če se nam mudi, za degustacijo pripravljene hrane. Slednjega ne priporočam.
Obstaja več vrst nožev, a najnujnejši je tako imenovani chefovski nož oziroma vsestranski, ki je trikotne oblike, rezilo pa je dolgo približno dvajset centimetrov.
Če se vam ne ljubi ukvarjati z nego, izberite takega, ki je izdelan iz nerjavečega jekla, saj noži, narejeni iz ogljikovega jekla, zahtevajo več nege, čeprav so ostrejši. Tudi pri ročaju morate pomeriti držalo kuhinjskega rezila, kot pomerite oblačila.
Končni nasvet: raje zapravite kak evro več in kupite dober vsestranski nož, kot da kupujete
komplete nožev.
Kuhinjske posode
Pri kuhinjskih posodah potrebujemo kak kos več kot pri rezilih, a vseeno lahko z malo opreme pripravimo skoraj vsako jed.
Velika ponev je obvezna. Najlažja za uporabo in najbolj vsestranska je seveda teflonska, vendar sam raje uporabljam aluminijaste ali litoželezne. Litoželezna je najboljša za pripravo mesa, hkrati pa je njeno vzdrževanje zahtevno, saj je po uporabi ne moremo zgolj oprati kot vsako drugo posodo. Če sem pošten, te posode sploh ne smemo prati. Sam jo, ko je močno segreta oziroma razbeljena, očistim z grobo soljo in oljem. Ko ni v uporabi, je zmeraj rahlo premazana s kuhinjskim oljem, ki prenese visoke temperature, nikakor z olivnim.
Potrebujemo tudi večje posode, v katerih kuhamo juhe in enolončnice ali vremo vodo za testenine.
Meni najljubše so emajlirane ali aluminijaste, a tudi iz nerjavečega jekla so odlične, le cenovno so malo manj ugodne.
Ne smemo pozabit niti pekačev. Tudi tu je izbor širok, prav tako materiali. Za pečenke in pečen krompir imam najraje aluminij, za sladice pa teflon in pa silikonske.
Žlice, kuhalnice in pincete
Ker naše roke niso najbolj odporne na visoke temperature, na kar sam včasih pozabim, ko zrezke obračam z roko, so pametnejši ljudje od mene izumili pripomočke, ki našo kožo obvarujejo pred opeklinami.
Lesene kuhalnice so še zmeraj prva izbira za mešanje sestavin. Edino težavo predstavlja to, da so izjemno dovzetne za vonjave in okus, zato jih potrebujemo več, eno za čebulo, drugo za sladice in tako naprej.
Za obračanje mesa, včasih tudi za mešanje sestavin, najraje uporabljam kuhinjske pincete. Pri nakupu upoštevajte le, kakšne lonce uporabljate. Če imate radi teflonske, kupite pinceto, ki nima ostrih robov, ki bi lahko poškodovali vašo ponev.
Izjemno uporabne so tudi metlice za stepanje, zajemalke in žičnate penovke, ki nam lahko nadomestijo tudi cedila zlasti pri pripravi testenin.
Ne sme manjkati niti velika deska za rezanje, posoda za mešanje sestavin in kak možnar.
Zaradi sodobnega načina življenja v zadnjih letih pogosto nimamo časa in takrat pridejo zelo prav električni pripomočki, ki nam sesekljajo nekaj kilogramov zelenjave v le nekaj sekundah.
A kot ste opazili, nisem ravno velik oboževalec električnih pripomočkov, najraje se lotim sestavin ročno, ker menim, da tako obdržimo v njih največ okusa, kar je seveda le moje mnenje.
Rok Dekorti