Bogate filmsko-vzgojne vsebine v novembru

Deli novico s tvojimi prijatelji

V okviru programov Zavoda Otok, Podmornica – Otok za mularijo in Kino Istra – Cinema Istra, so v novembru pripravili zgoščen nabor dogodkov za otroke, šole in družine.

 width=

Že to sredo, 10. novembra, lahko mladi, njihovi učitelji in starši iz vse Slovenije vzamejo v roke svoje mobilne telefone in se pridružijo mednarodnemu spletnemu dogodku Dan posnetkov sveta.

 width=

V četrtek, 11. novembra, v Izoli v Art kino Odeonu skupaj s Slovenskim filmskim centrom praznujemo Slovenski teden filma s projekcijo čisto sveže restavrirane slovenske klasike Nasvidenje v naslednji vojni.

 width=

V soboto, 13. 11., bodo v partnerstvu z goriškim Kinoateljejem, v sklopu festivala Poklon viziji, v izolski Palači Manzioli pripravili dvojezično filmsko delavnico za najmlajše.

 width=

Med 19. in 21. novembrom pa v Hiši kulture, v Sv. Antonu, pripravljajo jesenske Filmske počitnice za osnovnošolce.

 

Sreda, 10. 11., od jutra do noči, splet

 

Dan posnetkov sveta

Na Dnevu posnetkov sveta si bomo delili poglede na svoje okolje in barve neba z različnih koncev sveta – vse od Španije, Nemčije, Čila, Litve, Mehike, Srbije in Slovenije. Radovedneži vseh starosti lahko vzamejo v roke mobilni telefon ali kamero ter posnamejo enominutni trenutek ali več trenutkov dneva v svojem okolju. Hkrati pa lahko prek spleta sledijo temu, kar nastaja v drugih krajih – kakšni so pogledi in okolje ljudi na drugem koncu sveta ali čisto blizu nas.  Čeprav bodo ustvarjali sami, bodo obenem postali del skupne izkušnje opazovanja istega dneva, a vendar skozi oko mobilne naprave povedanega na stotine različnih načinov. Posnetke jim bodo namreč lahko iz vseh držav pošiljali ves dan, vse slovenske posnetke bodo lahko spremljali na spodnji Google Drive povezavi, dogajanju pa bodo lahko sproti sledili na spletni strani http://cinemaencurs.org/ in na družbenih omrežjih. Dneva posnetkov sveta se lahko udeležijo učenci, dijaki, učitelji, filmsko-vzgojni delavci in filmarji vseh starosti. Prijave zbirajo na ana.cerar@isolacinema.org. Dogodek soorganizirajo v partnerstvu z glavnimi koordinatorji projekta A bao a qu iz Španije.

 

Četrtek, 11. 11., 20:00, Izola, Art kino Odeon

 

Nasvidenje v naslednji vojni (Živojin Pavlović, Slovenija, 1980, 117′)

V sklopu Slovenskega tedna filma pod okriljem Slovenskega filmskega centra pripravljajo projekcijo po mnenju številnih kritikov enega najboljših slovenskih filmov vseh časov. Na ogled bo v letos digitalizirani in restavrirani različici. Med počitnicami v Španiji se srečata nekdanja smrtna sovražnika: slovenski partizan Berk in nemški vojak Bitter, ki se je v okupatorjevih vrstah boril v Jugoslaviji. Sredi ljubeznive, turistično razpuščene Španije v njunih dialogih znova oživijo spomini na vojni čas, v katerem sta si bila nasprotnika. Film, posnet po romanu Menuet za kitaro Vitomila Zupana, poleg večplastne zgodbe in sporočilnosti odlikujeta produkcija epske širine in inovativna lirična režija. Uvod v film bo predstavila Varja Močnik. Ogled filma prav posebej priporočajo pedagoškim delavcem in učencem srednjih šol.

 

Sobota, 13. 11., 10.00–12.00, Izola, Palača Manzioli

 

Dvojezična filmska delavnica za najmlajše

Otroci nad 6. letom starosti bodo pod mentorstvom Egle Frandolič in Ane Peršič spoznali delo režiserke Katarine Nikolov, animirani film Povodni mož in ljudsko pravljico, ki jo je navdihnila. V sproščenem in igrivem vzdušju se bodo pogovarjali v slovenščini in italijanščini. Dejavnosti bodo popestrila didaktična gradiva. Otroci naj s seboj prinesejo dobro voljo, domišljijo, barvice in pisalo.

Dogodek je del čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji in nastaja v sodelovanju Kinoateljeja, Zavoda Otok in Italijanske samoupravne narodne skupnosti Izola.

 

Petek-nedelja, 19.-21. 11, Sv. Anton, Hiša kulture

 

Filmske počitnice

Po uspešni prvi izdaji aktivnosti v poletnem času se Filmske počitnice vračajo s krajšo, jesensko različico. V treh dneh bodo osnovnošolci med 7. in 14. letom starosti udeleženi v raznolikih aktivnostih, ki jim bodo preko ogledov filmov, filmskih delavnic in glasbene delavnice – v sodelovanju z mednarodno priznanim glasbenikom Manuelom Šavronom, približale svet filmske ustvarjalnosti. Družili se bodo na podeželju, v Hiši kulture v Sv. Antonu. Delavnice prinašajo novo znanje, spodbujajo opazovanje, ustvarjalnost, domišljijo, delo v skupini, medsebojno spoštovanje in sproščeno druženje. Število udeležencev je omejeno, prijave sprejemamo do 16. novembra na e-naslovu meri.viler@isolacinema.org.