Marija Panger zelo rada nastopa. To, da ima 87 let, je samo številka, ki dokazuje, da za slavo ni nikoli prepozno.
Ko je še živela v Kortah nad Izolo, smo jo poznali kot zvezdo skupine Šparžinke, pekla je miške in kroštole, videli smo jo na kakšnem plakatu ali prospektu, odkar je poldrugo leto v Novi vasi pa jo je video kanal »Pasta Grannies«, v katerem nastopajo kulinarično spretne babice z vsega sveta, dobesedno vrgel v orbito spletne slave.
Ta zanimivi kulinarični kanal je zamisel Vicky Bennison, ki živi in dela med Italijo in Veliko Britanijo. Ima preko 800 tisoč naročnikov, na Instagramu in Facebooku pa stotisoče sledilcev. V kulinaričnih zgodbah nastopajo le babice, starejše od 65 let, ki pripravljajo domače jedi, najpogosteje testenine. Ko je avtorica lani poleti prišla v Slovenijo, so jo v Turističnem združenju Portorož povezali z Marijino hčerko, Oriello Medoš, ki jo poznamo iz njene gostilne Na burji v Novi vasi, a tudi kot mamo Mete Kocjančič, avtorice Potične torte, ki je lani zmagala za Naj slovensko pecivo, Marijine vnukinje. Tako se je začela zgodba, zaradi katere zdaj Marijo hvalijo po vsem svetu, sorodniki v Kanadi pa ji pravijo samo še: »Bravo, teta Marija!« Marija je svojo vlogo odigrala povsem naravno, nič se ni obremenjevala s kamerami: »Šla sem na njivo po česen in čebulo, kuhala sem tako, kot to delam vsak dan, zato nisem mogla verjeti, ko so me začeli klicati z vseh koncev in krajev. Z izdelavo fužev in kokošjega šuga je veliko dela in nič ne gre na hitro. Kokoš naj bo rajši stara in domača, z mlado iz trgovine ali mesnice, ne bomo dobili okusa, ki si ga želimo. Imam seveda svojo skrivno sestavino, moj liker iz citronke Erbe Luige in s tem likerjem zalijem kokoš v loncu. Na eno celo kokoš gre pol kozarčka likerja, začinim pa jo z odlično Oriellino zeliščno soljo.” Vprašam jo, kaj je najbolj pomembno v kuhinji – dobre surovine ali ljubezen do lonca. Odgovor 87-letne kulinarične vplivnice Marije je hiter in jasen: »Ljubezen do lonca, seveda. Naj ženske lepo skuhajo, da bodo dobro jedle in bodo vesele.«