Koga voliti?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kampanje vseh 20 strank, list in gibanj, ki kandidirajo na državnozborskih volitvah, so v polnem teku pred sobotnim volilnim molkom. V nedeljo pa gre zares. Volišča se bodo odprla ob sedmih, svoj glas pa boste lahko oddali vse do 19.00. Kar pa ne bo omogočeno tistim, ki bodo zboleli oziroma bili v izolaciji 21., 22. in 23. aprila ali bodo priprti, zaprti v tem obdobju, saj jim zakonodaja tega ne omogoča.

 

Konec prejšnjega meseca pa se je v Gledališču Koper odvil zanimiv politično obarvan večer, ki jih ObalaPlus vsak mesec organizira v sklopu pogovornih večerov Nad obalo se jasni.

Na povabilo se je odzvalo vseh osem predstavnikov političnih strank, ki imajo po javnomnenjskih raziskavah možnost za vstop v državni zbor.  Prisotni so bili Matej Vatovec (Levica), Meira Hot (SD), Silvano Radin (SDS), Sandi Čurin (LMŠ), Jaka Klajderič (SAB), Danijel Bešič Loredan (Gibanje Svoboda), Gregor Perič (gibanje Povežimo Slovenijo) in Anton Harej (NSi). Gostitelj večera je bil urednik Tomaž Perovič. Za glasbo je poskrbela skupina Tomija Puricha s Teom Collorijem in Caterino Stanisci. V drugem delu večera pa so izjave politikov pokomentirali prim. mag. Dorjan Marušič, direktorica gledališča Katja Pegan in direktor Vina Koper Borut Fakin. Nekaj najbolj zanimivih izjav pa si lahko preberete v nadaljevanju:

 

Gregor Perič (Povežimo Slovenijo): “V Sloveniji moramo ustvariti okolje, ki bo zanimivo za  investicije. Pomembno se mi zdi nadaljevati vsa pozitivna prizadevanja na področju infrastrukture, izziv predstavlja nadaljnji razvoj Luke Koper, krepiti bomo morali istrsko gospodarstvo, ki je v zadnjih desetletjih potegnilo kratko, in ga širiti v industrijske cone ter obstoječim in novim gospodarstvenikom ponuditi možnost, da se lahko priključijo oziroma pridejo na naše območje. Ključna stvar pa se mi zdi, da moramo končno zagotovit oziroma urediti stabilno vodooskrbo Slovenske Istre.”

 

Matej Tašner Vatovec (Levica): “Država mora spodbujati gospodarstvo, ampak to ne sme biti enosmerno. Podjetje mora na nek način vračati v državno blagajno. Boscarol je s PR akcijami uspel marsikoga prepričati. Njegovo enkratno darilo občini Ajdovščina, ob 230 milijonski kupnini, ni dovolj. Ivo Boscarol za nas ni nek heroj, je nekdo, ki je uspel s pomočjo države. Podjetja morajo vračati v državni proračun. Ko je država želela dvigniti davek na dobiček, je bil njegov prvi odziv, da bo preselil proizvodnjo v tujino. Naslednja vlada bo morala, zaradi ekstremno negativne selekcije v zadnjih dveh letih, opraviti temeljito kadrovsko prevetritev.”

 

Meira Hot (SD): “Na našem območju se bomo zavzemali za izgradnjo hitre ceste Koper – Dragonja, razbremenitev lokalnega prometa v Sečovljah in Piranu ter se bomo borili za ukinitev vinjet na odseku do Markovca. Ločiti je potrebno javno in zasebno zdravstvo. Nekdo, ki v dopoldanskem času dela v javnem zdravstvu, ne bi smel v popoldanskem času delati še v zasebnem.”

 

Jaka Klajderič (SAB): “Mi se zavzemamo za močno gospodarstvo, ker to s seboj prinese socialno državo, javno zdravstvo, javno šolstvo. Prizadevali si bomo za razvoj Luke Koper in da ta ostane v državnih rokah. Mladim in starejšim bomo zagotovili brezplačen javni prevoz. Centralizirali bomo nabave storitev. To bo prineslo zmanjšanje korupcije v zdravstvu in s tem se bodo tudi cene storitev znižale. S tem denarjem, ki ga bomo na ta način pridobili, bomo tudi skrajšali čakalne vrste.”

 

Danijel Bešič Loredan (Gibanje Svoboda): “Javno zdravstvo ni lastništvo zavodov, ampak je pravica ljudi, da pridejo do zdravljenja, ko ga potrebujejo, za denar, ki ga mi zberemo. Danes nadzora nad denarjem v javnem zdravstvu nimamo. Mi obljubljamo, da bomo v prvih 18 mesecih v zdravstvo vložili denar (tako javno kot zasebno), ki bo vsem viden in nadzorovan. Poleg tega bomo poskrbeli, da bo vsak lahko hitro prišel do zdravnika.”

 

Sandi Čurin (LMŠ): “Trenutna vlada je naredila veliko kadrovskih sprememb. Temelj vsega mora biti strokovnost kadrov. V kolikor je oseba strokovno podkovana in je iz nasprotne stranke, ne vidimo težav v tem, da bi jo obdržali na položaju.”

 

Silvano Radin (SDS): “Levica je rekla, da bo nagnala podjetnike z bajoneti v morje. Jaz imam to srečo, da se lahko postavim na barko in bodo morali do mene priplavati, priti gor in me z bajoneti poriniti v morje. Zaradi trenutne vlade gospodarstvo raste, davki so nižji in dohodnina tudi.”

 

Anton Harej (NSi): “V nasprotnem taboru vsiljujete misel, da so med vami (levimi op. a.) sami strokovnjaki, med nami (desnimi op.a.) pa smo sami Petri Klepci. Vzpostaviti je potrebno nadzor nad zasebnim zdravstvom.

 

Izjavo pa smo dobili tudi od nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, ki kandidira na Listi Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo: »Zavzemali se bomo, da država garantira za plačilo kupnine stanovanja za vsakega Slovenca. Da je ta kupnina brez 30 % pologa, dodatnih hipotek in poroka. Če želimo dvigniti nataliteto, so vrtci predragi. Zato si bomo prizadevali za brezplačne vrtce. Nujna je še ukinitev vinjete od Škofij do predora Markovec, zaradi razvoja turizma. Tako bomo zagotovili večji obisk dnevnih turistov tudi iz Italije, ki se sedaj vozijo po cesti mimo Škofij in Bertokov. Lahko bi uvedli lokalne vinjete, ki bi stale okrog 10 evrov in to bi ljudje z veseljem plačali.«

 

Po koncu dogodka so izjave kandidatov komentirali Katja Pegan, prim. mag. Dorjan Marušič in Borut Fakin.

 

Katja Pegan: »Če želimo spremembe, moramo vzgojiti novo generacijo in se za njo maksimalno angažirati. Poskusimo jo vzgajati skozi kulturo celostno. Zgraditi moramo novega človeka. Kako? Samo skupaj. Jaz sem tudi za to, da bi zgradili metro pod morjem od Trsta do Reke. Po moje mnenju je naš največji problem okoljska kriza. Če bomo želeli to prepoznavati, bodo morale zrasti nove generacije, ki se ne bodo igrale s playstationi. Tisti, ki so dobri politiki, so zelo prepričljivi, ker so zverzirani. Jih pa lahko mimogrede nekdo, ki je iskren, demantira.«

 

Prim. mag. Dorjan Marušič: »Jaz sem rojen Primorec. Moje srce bije za Primorsko. Pričakoval sem, da bodo kandidati povedali tri prebojne točke za Obalno-kraško regijo, in sicer da bi postala vodilna regija v Sloveniji, da bomo kupili tržaško luko in vrnili en del Trsta Sloveniji ter da bi postavili v naši regiji tretjo medicinsko fakulteto in klinični center. Takšne konkretne predloge sem želel danes slišati. Obalno-kraška regija mora ponovno postati paradni konj Slovenije.«

 

Borut Fakin: »Ta stališča smo poslušali že 4 in tudi 8 let nazaj. In nič se ni zgodilo, še vedno govorimo o istih temah. Če bodo politiki iskreni eden do drugega, bodo gledali levo in desno, in bodo zastopali Istro kot tako, bodo dosegli, da bodo končno premaknili zgodbo prometnice do Dragonje, vodooskrbo čez celo leto brez poletnih redukcij in verjamem, da bodo tudi uredili zgodbo turizma. Kandidati morajo biti iskreni sami do sebe, do volivcev in tisto, kar si bodo zadali, morajo tudi konkretno izpeljati.«

 

Stranke, liste, gibanja in njihovi lokalni kandidati

 

DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije (Milena Bužan – Piran, Koper 2; Tatjana Antončič – Izola, Koper 1)

Domovinska liga – DOM (Natalija Pungerčar – Piran; Suzana Šulin – Izola; Ksenija Galjanič – Koper 1, Koper 2)

Državljansko gibanje Resni.ca (Sabrina Simonovich – Piran; Damjan Bertok – Izola; Mojca Lampe – Koper 1; Robert Vodopija – Koper 2)

Gibanje Svoboda (Danijel Bešič Loredan – Piran; Robert Janev – Izola; Tamara Kozlovič – Koper 1; Mateja Čalušić – Koper 2)

Levica (Nina Ukmar – Piran; Alan Medveš – Izola; Matej Tašner Vatovec – Koper 1; Maja Tašner Vatovec – Koper 2)

Lista Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo (Anja Pečič – Piran; Rene Ristovski – Izola; Boris Popovič – Koper 1, Koper 2)

Lista Marjana Šarca – LMŠ (Andrej Korenika – Piran; Sandi Čurin – Izola; Dragica Vrkič Kozlan – Koper 1; Bojan Tavčar – Koper 2)

Naša dežela – stranka dr. Aleksandre Pivec (Andreja Humar – Piran; Tomo Drevenšek – Izola; Elizabet Bordon – Koper 1; Aleks Bordon – Koper 2)

Naša prihodnost in Dobra država (Saša Petejan – Piran, Koper 1; Seit Demiri – Izola; Igor Crnić – Koper 2)

Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba (Martina Kos – Piran, Izola; Robert Škrokov – Koper 1; Franc Malečkar – Koper 2)

Nova Slovenija – krščanski demokrati (Zdenka Zupančič – Piran; Srečko Langeršek – Izola; Danijel Sertić – Koper 1; Jerneja Stopar – Koper 2)

Piratska stranka Slovenije (Urša Filiput – Piran, Izola; Janoš Kastelic – Koper 1; Mitja Ivanič – Koper 2)

Povežimo Slovenijo (Konkretno, Zeleni, SLS, NLS, NS) (dr. Gorazd Pretnar – Piran; Gregor Perič – Izola; Vlasta Vežnaver – Koper 1; Tamara Mikin – Koper 2)

Slovenska demokratska stranka – SDS (Vojko Jevševar – Piran; Mojca Mahajnc – Izola; Albin Železnik – Koper 1; Silvano Radin – Koper 2)

Slovenska nacionalna stranka – SNS (Valerija Trost – Piran, Izola; Svetlana Aleksovska – Koper 1, Koper 2)

Socialni demokrati – SD (mag. Meira Hot – Piran; Romina Kralj – Izola; Natalija Gulič – Koper 1; Jadranka Šturm Kocjan – Koper 2)

Stranka Alenke Bratušek (Tatjana Voj – Piran; Senka Bembič – Izola; Jaka Klajderič – Koper 1; Janko Sever – Koper 2)

Vesna – zelena stranka (Andrej Mikola – Piran; Saša Hreščak – Izola; Jasmina Jerant – Koper 1; Miha Stegel – Koper 2)

Za ljudstvo Slovenije – ZLS (Bruno Tenčić – Piran; Vida Tekavčič – Izola; Lara Lovrečič – Koper 1, Koper 2)

ZOS – Zavezništvo Osvobodimo Slovenijo (gibanje Zedinjena Slovenija – ZSI in Stranka slovenskega naroda – SSN) (Zlatka Olah – Piran, Koper 1; Blažo Ždrnja – Izola; Maja Antolovič – Koper 2)

 

Manca Hribovšek