Čezmejni ukrepi za oživljanje Krasa po požarih

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je županom Doberdoba, Sovodenj in Devina-Nabrežine zagotovil podporo tudi iz Slovenije.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V sredo, 26. avgusta, se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon sestal z županom Doberdoba,  Fabiom Vizintinom ter z njegovima kolegoma iz Sovodenj Luco Piskom oz. Devina-Nabrežine Igorjem Gabrovcem.

Med obiskom, med katerim sta ministra Arčona spremljala sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in konzul na Generalnem konzulatu RS v Trstu Peter Golob, so se pogovorili o najrazličnejših vidikih možnega sodelovanja pri odpravi škode po nedavnih požarih na Krasu, potem ko se je že med gašenjem izkazalo, kako pomembno vlogo ima medsebojna pomoč. Minister Arčon je županom vseh treh občin zagotovil podporo tudi iz Slovenije.

Minister Arčon je strnil ukrepe, ki jih nameravajo sprejeti, v treh točkah. Kot prvo je omenil skupno pogozdovanje območij, ki so jih prizadeli požari. »Da bomo pridobili soglasja, računamo ravno na pomoč županov,« je poudaril Arčon in povedal, da si bodo v drugi fazi prizadevali za razvoj in zaščito Krasa, pri čemer bo zelo pomembno črpanje evropskih sredstev v prihodnji finančni perspektivi.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu se je odločila, da zagotovi finančno podporo slovenskim zamejskim društvom, ki so aktivno sodelovala pri gašenju požara. Odločitev je bila sprejeta na pobudo in z vso podporo predsednika vlade Roberta Goloba. Trije župani so izrazili so zadovoljstvo ob sestanku, ki kaže na skrb matice za slovensko skupnost v Italiji in obenem napoveduje še tesnejše čezmejno sodelovanje, ki je nujno tudi za zagotavljanje čim višje stopnje varnosti.