Čista obala z Martinom Strelom

To soboto, 17. septembra, bo na območju štirih istrskih občin potekala akcija Čista obala. Prijave zbirajo še danes! Letos se akciji pridružuje tudi ultramaratonski plavalec Martin Strel.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na čistilno akcijo Čista obala, ki bo potekala to soboto, med 9.30 in 12. uro, se lahko prijavite še danes prek spletnega obrazca. Vsak udeleženec prejme točno lokacijo ter podrobne informacije. Čiščenje poteka po skupinah (3-7 ljudi v skupini), v kateri eden izmed prostovoljcev beleži odpadke, medtem ko drugi čistijo. Na lokaciji udeleženci prejmejo ves material (rokavice, vreče, popisne liste) ter navodila.

Po čistilni akciji organizatorji vabijo na druženje in pogovor s strokovnjaki ter aktivisti Čista obala pod mikroskopom, ki bo potekalo od 13.30 dalje v HEKI v Kopru (Cesta Zore Perello Godina 3). Mikroplastiko iz morja si boste tam lahko ogledali pod mikroskopom in se seznanili z izsledki raziskav in aktivnostih, ki pripomorejo k čistejšemu okolju.

Akciji se letos pridružuje tudi Martin Strel, slovenski ultramaratonski plavalec in večkratni Guinnessov rekorder, ki se pripravlja na odpravo in globalni podvig WORLD SWIM – plavanje okrog sveta, s sloganom »plavati za okolje, prijateljstvo, mir in čiste vode«. Med samo akcijo bo s plavanjem in monitoringom slovenskega morja najavil odpravo in se kasneje tudi pridružil na pogovoru.

V Krajinskem parku Strunjan naj bi prav tako v soboto, 17. septembra, med 9. in 15. uro, poleg čistilne akcije Čista obala, potekala tudi Podvodna čistilna akcija, na katero vabijo potapljače. Čeprav je morsko dno večini ljudem nevidno, se tukaj prav tako nalagajo odpadki, ki ne sodijo v morsko okolje. Obvezne prijave potapljačev zbirajo info@oceandiving.si. Zbirno mesto je pri ribiškem pristanišču v Strunjanu.

Organizatorji so se glede na slabo vremensko napoved odločili čistilno akcijo prestaviti na 1. oktober po istem programu, z rezervnim datumom v ponovnem primeru slabega vremena na 2. oktober.