V nezakonite posle z odpadki vpleteni tudi Primorci

Slovenska policija je sodelovala v zaključni preiskavi obsežne kriminalne združbe, ki je skladiščila odpadke v Italiji in jih nezakonito pošiljala v Slovenijo (v okolico Divače), na Hrvaško in Madžarsko.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V četrtek, 22. septembra, je poveljstvo karabinjerjev za varstvo okolja v sodelovanju z Europolom in slovensko policijo izvajalo zaključno akcijo obsežne preiskave nezakonitega odlaganja in pošiljanja odpadkov v Slovenijo, na Hrvaško in Madžarsko. Operacijo s psevdonimom “Tower trash” je koordiniral okrožni direktorat za boj proti mafiji urada javnega tožilstva v Benetkah.

Hkrati je bilo opravljenih 24 hišnih preiskav pri osumljencih in pri 12 podjetjih, za katera se sumi, da so v verigi preskrbe z odpadki delovala na različne načine – nezakonita proizvodnja, obdelava in transport. V preiskavi sta bila vpletena dva osumljena državljana Slovenije in podjetja s sedežem v Sloveniji.

Preiskava, ki je potekala med letoma 2019 in 2020, je omogočila identifikacijo in s tem zaustavitev nezakonite dejavnosti, ki jo je izvajala kriminalna združba tako, da je upravljala podjetja za predelavo odpadkov ter jih skladiščila v industrijske hale v Italiji, po tem pa nezakonito  pošiljala v večjih količinah v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Pri pošiljanju odpadkov so uporabljali ponarejeno dokumentacijo.

Kriminalna združba je pošiljala in obdelovala komunalne odpadke in posebne odpadke, sestavljene iz nerazvrščenih odpadkov, gume, plastike, ostankov usnja in nevarne embalaže. Odpadki so prihajali iz različnih regij Italije, bili skladiščeni in nato zapuščeni v industrijskih skladiščih, zaseženih med preiskavami v občinah Borgo Veneto (PD), Remanzacco (UD) in Monfalcone (GO).

IMG 0802

Odpadke so tudi v več pošiljkah prepeljali in odvrgli v naravi na območju Divače. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so v skupni preiskavi z varnostnimi organi Italije v primeru odlaganja odpadkov v Divači kazensko ovadili dve fizični osebi (državljana Italije in Slovenije) in dve pravni osebi z območja Kopra.

V skupni preiskavi je bilo dokazanih več kot 70 nezakonitih pošiljk odpadkov. Preiskava je omogočila tudi količinsko opredelitev, da je bilo nezakonito  odloženih približno 1700 ton odpadkov, s čimer si je združba pridobila protipravno premoženjsko korist več kot 400.000 evrov.

“Slovenska policija je pri preiskovanju navedenih primerov aktivno sodelovala z italijanskimi varnostnimi organi. Dobro medsebojno sodelovanje med policijami je ključni element za izvedbo uspešnih preiskav ekološke kriminalitete, ki jih izvršujejo kriminalne skupin in delujejo na ozemlju več držav,” so ob tem sporočili s koprske policijske uprave.