Gradnja garažne hiše in Solisa negospodarna

Nadzorni odbor Mestne občine Koper je ob koncu štiriletnega mandata predstavil ugotovljene nepravilnosti, tako v času zdajšnjega župana kot pri projektih, ki so se začeli prej. Gradnjo garažne hiše in objekta Solis so označil za negospodarno.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nadzorni odbor Mestne občine Koper je letos nadzor usmeril predvsem v okoliščine dolgotrajne gradnje garažne hiše pod Muzejskim trgom in večnamenske stavbe Solis ter v evidence komunalne infrastrukture.

Predsednik nadzornega odbora Jadran Bajec je včeraj pojasnil, da je bila izvedba obeh gradbenih projektov izjemno nepregledna, saj sta se skozi čas spreminjala, stroški pa so rasli. Odgovornih nadzorniki ne morejo določiti, saj je odločanje o projektih trajalo več kot deset let.

Nadzorniki so kot neutemeljeno prepoznali tudi odločitev za nakup Tomosovega bloka, obnove poslovnih prostorov in na koncu prodaje. Negospodarno, neučinkovito in nesmotrno so se po mnenju odbora vsi vpleteni obnašali tudi pri projektu Solis. Projekt se je začel kot javno-zasebno partnerstvo za izgradnjo plavalnega bazena olimpijskih dimenzij in drugih prostorov za javno rabo. Do zdaj se je predvidena velikost stavbe podvojila, namembnost pa se je spremenila. Bazen so odprli leta 2018, vendar ni ustrezen za plavalna tekmovanja.

Nadzorniki so ocenili, da niso dovolj usposobljeni za ugotavljanje sumov morebitnih kaznivih dejanj. Poročilo o projektu Solis so zato posredovali ministrstvu za javno upravo, ki lahko sproži ustrezne postopke.