Kandidat za župana občanom obljublja rento

Nekdanji novinar in urednik Bojan Traven, ki se že v tretje podaja v bitko za župana Občine Bohinj, v svojem programu obljublja letno rento v višini 200 evrov za vsakega občana. Strošek bi pokril iz prihodkov od turizma.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Prav turisti, ki se zgrinjajo v Bohinj, so povod za idejo o renti. Pred leti so navale gostov, ki okoli Bohinjskega jezera med drugim povzročajo tudi prometne zastoje, želeli reševati z visokimi parkirninami, pa tudi dnevnimi kvotami.

Traven meni, da imajo koristi od turizma le nekateri, posledice pa morajo nositi vsi, zato si je kot nekakšno odškodnino zamislil rento za občane. “Več kot dva milijona evrov letno dobimo od parkirnin,” pravi Traven, ki zato meni, da si lahko privoščijo en milijon razdeliti Bohinjkam in Bohinjcem.

Jože Sodja, aktualni župan Občine Bohinj je sicer idejo za 24 ur komentiral za ne tako lahko izvedljivo, saj bi bilo znesku treba prišteti davek, ukrep pa bi lahko “udaril” socialno šibkejše, ki že prejemajo kakšnega od prispevkov in bi jim renta razbila cenzuse. Tretji kandidat za župana, Miroslav Sodja pa meni, da so osnovne naloge občine izgradnja infrastrukture, komunale, cest..