Protislovenske psovke na dnevnem redu

V mladinskih nogometnih prvenstvih v Italiji se še slišijo rasistične fraze, ki temeljijo na predsodkih o narodnostih in jezikovnih razlikah med ljudmi. Po poročanju Primorskega dnevnika so protislovenske psovke (spet) na dnevnem redu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Športno tožilstvo deželne nogometne zveze Figc Lnd preiskuje primera, ki sta se zgodila v jesenskem delu sezone na nogometnih tekmah v starostni skupini do 15. let med Zarjo Bregom in tržaškim San Luigijem  ter med Zarjo in žaveljsko ekipo Zaule Rabuiese.

Tožilstvo deželne nogometne zveze je večkrat zaslišalo vpletene osebe pri vseh treh omenjenih klubih. V kratkem naj bi daljše poročilo poslali v Rim, kjer bo primer rasizma obravnavalo tožilstvo državne nogometne zveze Figc, piše časnik, opozarjajo pa, da v tovrstnih primerih tožilstvo praviloma upošteva le uradni sodniški zapisnik. V omenjenih dveh primerih tega v zapisniku ni, čeprav naj bi sodnik stal zelo blizu nogometašov, psovko pa se je slišalo tudi ob robu igrišča.

Spomnili so še na dogodek, ki se je pred leti zgodil v Bazovici, ko so mladi nogometaši miljske Muglie pomazali zidove v slačilnici v športnem centru Zarje. Takrat je miljsko ukrepalo tako, da so storilci počistili žaljive napise in se obenem javno opravičili bazoviškemu društvu.