Ali so žuželke v prehrani varne?
Odgovor je DA. Evropska agencija za varnost hrane – EFSA je za vsako odobreno žuželko izdala mnenje o varnosti, na podlagi katerega je komisija EU izdala izvedbene uredbe za dovoljenja trženja zgoraj navedenih žuželk.
Bodo žuželke kot sestavina živil ustrezno in dovolj jasno označene?
Hišne murne se lahko dodaja pekovskim izdelkom, slaščicam, testeninam in različnim prigrizkom v prašni obliki.
Trditve, ki krožijo po družbenih omrežjih, da žuželk v živilih ne bo potrebno označevati, ne držijo. Pri dovoljenih oblikah žuželk, ki se bodo prodajale v predpakirani obliki, morajo biti te označene, tako kot oblike kot s polnimi navadnimi in latinskimi imeni žuželk.
Tudi v primeru, ko bodo žuželke dodane (kot sestavina) v predelana živila, bodo morale biti obvezno navedene med sestavinami.
Načini označevanja, tako poimenovanja živil kot tudi sestavin
Kadar živilo vsebuje na primer: posušene ličinke velikega mokarja, mora biti na živilu navedeno: Posušen veliki mokar (Tenebri molitor, ličinka).
Če pa je ličinka velikega mokarja posušena in zmleta v moko ter dodana kot sestavina sestavljenega živila, pa se navedba napiše v seznam sestavin odebeljeno, saj gre za alergen: “moka ličinke velikega mokarja (Tenebrio molitor).” Poleg seznama sestavin mora biti pri sestavinah, ki so alergeni, navedeno v različni pisavi ali odebeljeno: “Ta sestavina lahko povzroči alergijske reakcije za potrošnike z znanimi alergijami na rake in njihove izdelke ter pršice.”
Katere žuželke v katerih oblikah se lahko prodajajo v državah Evropske unije?
Izvedbene uredbe Evropske komisije jasno določajo, katere oblike točno določenih žuželk so dovoljene za uporabo. Izvedbena uredba za vsako žuželko določa tudi največjo količino, ki se sme dodati kot sestavina sestavljenega živila.
Trenutno je dovoljena uporaba naslednjih sestavin iz žuželk:
- Predelane in posušene ličinke mokarja – Tenebrio molitor,
- zamrznjene, posušene in v prah zmlete kobilice – Locusta migratoria,
- celi toplotno obdelani in zamrznjeni, posušeni in praškasti ter razmaščeni prah hišnih murnov (čriček) – Acheta domesticus in
- zamrznjene, v obliki paste, posušene in v prahu ličinke malega mokarja – Alphitobius diaperinus.
Žuželke so usmrčene s toplotno obdelavo ali pa z zamrzovanjem, pred tem pa se morajo postiti 24 ur.
Kaj določa zakonodaja s tega področja in kako se bo izvajal nadzor?
Žuželke so nova živila na evropskem trgu in zato je izdaja dovoljenja obvezna po Uredbi 2283/2015 o novih živilih, celoten seznam vseh novih živil pa je tudi javno objavljen na straneh Evropske komisije.
Nadzor tako nad vzrejo in čistostjo krme kot tudi predelavo izvajajo tako kot pri vseh drugih živilih in hrani živalskega izvora pristojne državne inšpekcijske službe. Vsak rejec živali (tudi žuželk) mora biti prijavljen na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), kjer dobi dovoljenje za delovanje.
Potrošniki pa z izbiro nakupa odločamo, ali se bodo živila iz žuželk pri nas tudi prodajala.
Kako je z žuželkami v prehrani v različnih delih sveta?
Žuželke v dnevni prehrani uživajo v več kot 100 državah sveta, saj so dober vir beljakovin in ima gojenje oziroma vzreja teh živali veliko manjši okoljski odtis kot sodobna, intenzivna živinoreja.
Posamezne države članice kot na primer Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Nizozemska, Velika Britanija, Francija in Nemčija so že pred leti dovolile prodajo različnih oblik žuželk, a le na svojem ozemlju.