Na desetem tekmovanju slovenskih picopekov se je pomerilo 17 tekmovalcev, ki jih je z budnim očesom ocenjevala štiričlanska komisija.
Zmago je osvojil Igor Volk, ki je izbrano komisijo prepričal z ravno pravšnjo težo testa in nadeva na pici, piko na i pa je postavilo njegovo široko znanje o pripravi testa.
Državni prvak v peki pic Igor Volk je vodja in poslovni partner znane picerije v Izoli – Casa della Pizza – Moby Dick. Picerija se nahaja tik ob Dantejevi ulici, ki pelje čez mesto v Izolsko Marino. Tu z lastnikom picerije in poslovnim partnerjem Matjažem Antolovičem že več let ustvarja »gourme« pice. Igor nam pove, da so njihove pice zelo lahke, saj ne vsebujejo kvasa temveč kvasni nastavek »lievito madre«, zato so lahko prebavljive in po njih nisi žejen.
Za zmagovalno testo, ki je tehtalo 240 gramov je pojasnil, da je vzhajalo 44 ur (20 ur zorenja pri 21 stopinjah celzija ter 24 ur kasneje v hladilniku), pripravil pa jo je malce drugače kot sotekmovalci: s 70 odstotkov hidracije (na 1 kg moke 450 g vode ter 5 g kvasnega nastavka).
Najboljšo pico v Sloveniji je obložil s pelati San marzano DOP (La Fiamante), mozzarello di buffala DOP (SORENTINA), dodal je treviški radič in pancetni čips, čez razprostrl še rezine lističev grana padana DOP (18 mesecev), čisto na koncu za piko na i pa dodal še rumene češnjeve paradižnike ter svežo baziliko.
Pico zmagovalko boste lahko tudi naročili na jedilniku pod imenom Pizza Regina 2023. Mi pa smo imeli to čast, da smo jo lahko poskusili že danes. Igor je za nas pripravil štiri različne vrste pic in lahko samo potrdimo, da se je komisija odločila pravilno. Skrivnost se skriva v testu, pravi temperaturi in pravi zračnosti, je povedal državni prvak v peki pic, ki ga marca čaka svetovno prvenstvo v peki pic v Neaplju, zato se bo ob pomoči sodelavcev lotil priprave nanj.