Toast je eno izmed priljubljenih živil za zdrav zajtrk in ga pogosto zaužijemo med prvim obrokom dneva. Čeprav ga večina rada uživa, ni znano, ali in v kolikšni meri je bolj zdrav od navadnega kruha.
Dvomi o kakovosti in hranilni vrednosti toasta se nanašajo predvsem na žitarice, ki sestavljajo to živilo. Zato je boljše, če si privoščite polnozrnati domači toast, saj je toast iz trgovine poln aditivov in raznih škodljivih dodatkov.
Tako kot dvopek tudi toast sodi med živila, ki imajo veliko kalorij. 100 g toasta namreč vsebuje približno 313 kalorij, odvisno od tega, ali gre za črni ali beli kruh.
S toastiranim kruhom lahko nekoliko zmanjšate vsebnost maščobe v tem živilu. Zato ima 100 g toastiranega kruha običajno približno 4,3 g maščobe. Čeprav se maščoba v kruhu ne bo bistveno zmanjšala, bo vsekakor pomembno, če boste kruh uživali vsak dan. Tisti, ki spremljajo telesno težo, naj raje raje izberejo popečen kruh namesto surovega.
Dobra novica je, da večino maščobe v toastu sestavljajo polinenasičene maščobne kisline, ki jih je v 100 g toastu 1,7 g. Koristno je tudi vedeti, da toast ne vsebuje transmaščob in holesterola.