Recept za domače lepinje

Prvomajski prazniki poleg vonja po žaru prinašajo tudi vonj po toplem testu, mi pa vam predstavljamo recept za domače žemlje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sezona žara se je počasi začela: meso, zelenjava in nepogrešljiv del žara: lepinje. Zaslužne so za poln okus čevapčičev in pleskavic. Skoraj ni človeka, ki bi zavrnil tople domače lepinje. Ko enkrat najdete pravi recept za testo, jih ne boste nikoli več kupili. Zato vam predstavljamo navodila za pripravo:

 

Sestavine

za 8 oseb
TESTO

50 gramov kalčkov
1/2 kg moke
vode po potrebi
sol
2 žlici olja

Priprava

1. V topli vodi stopimo kalčke in dodamo olje, nato moko ter dobro premešamo.

dough 943245 960 720

2. Testo pustimo vzhajati in ga še nekajkrat premesimo. Ko je testo vzhajano naredimo iz njega majhne kroglice in jih razvaljamo na velikost manjšega krožnika (mezza plošča).Pečico segrejemo na 250c in testo vstavimo v pečico. Po 5 minutah zmanjšamo na 200 stopinj Celzija. Pečemo približno 15 do 20 minut, odvisno od pečice. Tople jih zavijemo v kuhinjsko krpo.

 

 

Za velike lepinje nikar ne dodajajte več kvasa. Te bodo res rahlejše, vendar se bodo tudi hitreje sušile.