Sezona žara se je počasi začela: meso, zelenjava in nepogrešljiv del žara: lepinje. Zaslužne so za poln okus čevapčičev in pleskavic. Skoraj ni človeka, ki bi zavrnil tople domače lepinje. Ko enkrat najdete pravi recept za testo, jih ne boste nikoli več kupili. Zato vam predstavljamo navodila za pripravo:
Sestavine
za 8 oseb
TESTO
50 gramov kalčkov
1/2 kg moke
vode po potrebi
sol
2 žlici olja
Priprava
1. V topli vodi stopimo kalčke in dodamo olje, nato moko ter dobro premešamo.
2. Testo pustimo vzhajati in ga še nekajkrat premesimo. Ko je testo vzhajano naredimo iz njega majhne kroglice in jih razvaljamo na velikost manjšega krožnika (mezza plošča).Pečico segrejemo na 250c in testo vstavimo v pečico. Po 5 minutah zmanjšamo na 200 stopinj Celzija. Pečemo približno 15 do 20 minut, odvisno od pečice. Tople jih zavijemo v kuhinjsko krpo.
Za velike lepinje nikar ne dodajajte več kvasa. Te bodo res rahlejše, vendar se bodo tudi hitreje sušile.