Zaradi grozečih plazov aktivirali vojsko

Deževje pojenja, posledice nalivov pa so po dosedanjih podatkih najhujše na vzhodu države, predvsem od Ormoža do Šentilja, kamor danes na pomoč po napovedih prihaja Slovenska vojska. Po dosedanjih podatkih centra za obveščanje se je sprožilo 68 plazov, aktiviranih je bilo 187 gasilskih enot. Poplavljajo nekateri vodotoki, zaprtih je več cest.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za občani, gasilci in civilno zaščito v občini Šentilj je neprespana noč, prave razsežnosti deževja, ki tam davi še ni prenehalo, se bodo pokazale danes. Zaradi zemeljskih plazov je ogroženih najmanj 12 hiš, do mnogih dostop ovirajo zasute ceste. Pričakujejo pomoč Slovenske vojske, je za Slovensko tiskovno agencijo povedala vodja civilne zaščite Valentina Ošlovnik.

Močan veter je včeraj preglavice povzročal na Primorskem, ponekod je pihal v sunkih do 100 km/h in največ težav tekom dneva povzročil na območju Regijskih centrov Koper, Nova Gorica in Postojna. Po do sedaj znanih podatkih je bilo zabeleženih 37 dogodkov, največ v Regijskem centru Koper 20 in v Novi Gorici 13. Podrlo se je večje število dreves, veter je odkrival strehe, raznašal predmete, oviral promet in prevračal vozila. Na območju naselja Boršt v občini Koper je prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo pri 560 odjemalcih. Koprsko pristanišče je bilo do umiritve stanja priprto. Za odpravo posledic je bilo aktiviranih 22 gasilskih enot in drugih služb.

Zaradi deževja v zadnjih dneh se je na območju Haloz in Slovenskih Goric sprožilo še več zemeljskih plazov, od 5. maja po nekih podatkih okoli 500, je dejal vodja ptujske izpostave za zaščito in reševanje Drago Murko. Plazovi trenutno ogrožajo pet hiš. Težave so tudi zaradi naraslih voda, ponoči so sprožili sireno za nevarnost v Središču ob Dravi.

Deževje v zadnjih dneh je povzročilo težave tudi v skoraj celotnem Pomurju. Večinoma je šlo za primere, ko so meteorne vode poplavile kleti in kmetijske površine, sprožilo se je osem zemeljskih plazov. Mura in Ščavnica pa kljub naraščanju sicer ostajata znotraj poplavnih nasipov, so danes za STA povedali v centru za obveščanje Murska Sobota.

Tudi na Hrvaškem zaradi obilnih padavin, ki od nedelje povzročajo poplave, še naprej naraščajo reke. V torek zvečer je začelo poplavljati tudi v Zagorju in v bližini Šibenika, v Hrvatski Kostajnici so razglasili izredne razmere, v Karlovcu pa se še vedno višata vodostaja Kolpe in Korane. Stanje v zadrski županiji se umirja.

Reka Una, ki ogroža Hrvatsko Kostajnico na vzhodu Hrvaške, že od ponedeljka poplavlja tudi območja v zahodnem delu Bosne in Hercegovine. Zaradi poplav so poleg Kulen Vakufa in Sanskega mosta v torek zvečer razglasili stanje naravne nesreče še v Bihaću in občini Bosanski Novi, od koder so morali evakuirati 18 ljudi, poročajo mediji v BiH.

Huda neurja in poplave pestijo tudi italijanski deželi Emilija – Romanja in Marke. Poplave po obilnem deževju so v Italiji zahtevale dve smrtni žrtvi, enega človeka še pogrešajo. V Emiliji – Romanji so morali zaradi poplav v torek evakuirati najmanj 900 ljudi, danes poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.