Golaž s kruhovimi cmoki

Ker nisem prejel nobenih groženj, ko sem predstavil veganske bobiče, sem se tokrat odločil, da grem še dlje.
Ker nam jo je trenutna situacija ponovno zagodla, sva morala z Lajlo recept pripraviti preko telefona – sama je skuhala, slikala in mi natančno razložila, kako se pripravi zelo okusen golaž, ki ne vsebuje nobenega živalskega proizvoda.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Lajla je že kar nekaj let veganka. Zanjo to ni način življenja, ampak gibanje za večjo družbeno pravičnost. Rada se udeležuje veganskih piknikov, kjer ljudi ozavešča o alternativnem, a nič manj okusnem načinu prehranjevanja. Če vas zanima kaj več, jo lahko poiščete na kakšnem dogodku, kjer organizira tudi kuharske delavnice.

Za začetek zmešamo glutensko in čičerikino moko, česen v prahu, sol ter poper. V to zmes dodamo malo sojine omake in hladno zelenjavno jušno osnovo. Vse skupaj pregnetemo, da dobimo homogen kos testa, ki ga pustimo počivati približno 10 minut. Nato ga zavijemo v kuhinjsko krpo ali folijo in kuhamo na pari približno uro in pol. Tako pripravimo domač seitan.

 

Seitan lahko narežemo na trakce, kocke ali natrgamo na kose. Na tak način dobimo odlično zamenjavo za meso in ga lahko uporabimo tudi v kakšnem drugem receptu. V hladilniku se v neprodušni posodi obdrži približno teden dni.

 

Kot vsak golaž, se tudi ta začne s solzami v očeh. Narezati moramo namreč toliko čebule, kot bomo uporabili seitana. Čebulo rahlo popražimo, nato dodamo seitan, česen in malo moke. Ko česen zadiši, vse skupaj prelijemo z zelenjavno jušno osnovo. Prilijemo še paradižnikovo mezgo, začinimo s soljo, poprom, lovorjevim listom, brinovimi jagodami, sladko papriko in malo naribane limonine lupine. Na zmernem ognju kuhamo vsaj dve uri. Ko se kuhanje približuje h koncu, dodamo nekaj rdečega vina, najraje refoška, zraven pa še malo svežega timijana.

 

Kot prilogo pripravimo kruhove cmoke. Najprej narežemo čebulo, ki jo počasi prepražimo, dodamo česen in pustimo, da se vse skupaj ohladi. Kruh, najboljši je star, narežemo na kocke. Če nimamo starega kruha, narežemo svežega in ga posušimo v pečici. V skledo stresemo kruh, dodamo ohlajeno čebulo in česen, koruzni škrob, sojino mleko in dve žlici rastlinske kisle smetane ali rastlinskega jogurta ter na drobno nasekljanega peteršilja. Vse skupaj z rokami dobro premešamo in oblikujemo v okrogle cmoke. Kuhamo jih v rahlo osoljenem kropu približno pet minut.

 

Postrežemo v globokem krožniku, ki ga napolnimo z golažem in vanj dodamo vsaj dva kruhova cmoka. Okrasimo z vejico timijana.

 

Golaž je odličen oziroma še boljši naslednji dan, kot sem se lahko tudi sam prepričal, saj mi ga je Lajla prijazno dostavila v pokušino.

Za lažjo predstavo:

 

SEITAN

– 200g glutenske moke,

– 30g čičerikine moke,

– 150ml zelenjavne jušne osnove, – dve žlici sojine omake,

– čajna žlica česna v prahu,

– sol in

– poper.

 

GOLAŽ

– Čebula,

– seitan,

– česen,

– zelenjavna juha,

– paradižnikova mezga, – lovorjev list,

– sladka paprika v prahu, – brinove jagode,

– limonina lupinica,

– svež timijan,

– refošk,

– sol in

– poper.

 

KRUHOVI CMOKI

– 250g suhega kruha,

– žlica koruznega škroba,

– 1dl sojinega mleka,

– dve žlici rastlinskega jogurta ali kisle smetane in – dve žlici peteršilja.

Za zaključek naj povem, da za pripravo tovrstnih jedi ni potrebno biti vegan ali vegetarijanec. V današnjem času, ko stremimo k zdravi prehrani, je uporaba sestavin rastlinskega izvora pogosto zelo zdrava in tudi ugodnejša izbira. Z zmanjšanjem porabe mesa pa pripomoremo še k znižanju izpusta toplogrednih plinov in poskrbimo, da bo nekaj planeta ostalo še za naše zanamce.