Agua fresca: Zakaj Mehičani ob dvigu temperature vodi dodajajo kumare?

Napitek Agua fresca lahko zakomplicirate z dodajanjem alkohola, kot sta rum ali vodka – a bistvo je, da je mehiška voda lahka, pitna in da poteši žejo …

Deli novico s tvojimi prijatelji

Agua fresca je mehiški “penicilin” proti neusmiljeni vročini, okusnost in zdravilne lastnosti te pijače pa naj bi odkrili že Azteki. Za “svežo vodo” potrebujete le sadje po vaši izbiri, vodo in po želji malo sladkorja, recept pa lahko zapletete z zelenjavo, užitnim cvetjem, začimbami ali dodatkom alkohola, kot sta rum ali vodka. Ideja pa je, da mora biti mehiška voda lahka, okusna in da odžeja. Zato se pogosto dodajo listi mete in malo limetinega soka. Kumarična voda (agua de pepino) je vrhunska osvežitev, ki jo številni uporabljajo, pa ne samo zaradi njenega okusa.

Zakaj so kumare zdrave?

Kumare so bogate s kalijem, ki pomaga zniževati visok krvni tlak in s tem ščiti srce in krvožilni sistem. Vsebujejo flavonoide, lignane in triterpene, ki delujejo protivnetno, hkrati pa zmanjšujejo glavobole. Izboljšajo prebavo in odlično hidrirajo telo, zaradi česar so odličen dodatek k vsakemu poletnemu obroku.

Za mehiško vodo s kumarami boste po želji potrebovali tudi limono ali limeto, sladkor, med ali agavin sirup. Za boljši okus lahko dodate tudi ščepec soli. Agua fresca je najboljša, če jo popijete isti dan, ko jo pripravite, v hladilniku pa lahko zdrži 2-3 dni.

agua fresca

Agua fresca – sestavine:

2 veliki kumari
1,5 dl limoninega soka
1 žlica sladkorja ali medu
5 do 6 skodelic hladne vode
kocke ledu

Neobvezno:

rezine kumare in limone za okras
listki mete za okras
1 ščepec soli za okrepitev okusa

agua fresca

Agua fresca – priprava:

Nasekljano, očiščeno kumaro dodajte v skledo z limoninim sokom in sladkorjem ter toliko vode, da prekrije kumaro. Mešajte, dokler ni popolnoma gladka.
Nad velik vrč ali skledo postavite cedilo in vanj precedite mešanico. Preostalo pulpo zavrzite.
Dodajte kocke ledu in preostalo vodo ter dobro premešajte. Poskusite in po želji prilagodite količino limoninega soka ali sladkorja. Vrč in kozarce za serviranje lahko okrasite z nekaj rezinami kumare in listi mete. Postrezite ohlajeno ali shranite v hladilniku.