Alenka Resinovič Reza in OBALA MOJEGA SRCA

Alenka Resinovič Reza med Trstom, Domžalami in Izolo

Deli novico s tvojimi prijatelji

»Čeprav sem dobršen del življenja preživela v Domžalah, ima obala posebno mesto v mojem srcu. Moja nonica se je rodila v Trstu, njen brat je živel le lučaj proč na Proseku, pred dobrim desetletjem in pol pa sta moja starša celinski del Slovenije zamenjala za obmorskega. Seveda sem, kolikor se da pogosto, pri njej,« veselo razlaga eden najbolj simpatičnih radijskih in televizijskih obrazov, zadnja leta pa kulinarična mojstrica in turistična vodnica Alenka Resinovič Reza, ki se je pred leti Slovencem prikupila tudi v šovu Masterchef.

reza narava1

Alenka je ena najbolj neustrašnih žensk. Ne samo, da si je zgradila uspešno medijsko kariero in v čudovite in delovne ljudi vzgojila tri otroke, ki so jo razveselili s petimi vnuki, ki jih neznansko rada crklja in se z njimi zabava, temveč se je sredi petdesetih pogumno podala v neznano. »Po dolgih letih v medijih sem si zaželela nekaj dati ljudem še drugače. Ker imam rada ljudi, zgodovino, geografijo, kulturo in kulinariko, sem želela izpit za turistično vodnico. Pošteno sem se namučila, preden sem ga uspešno opravila in  začela odpirati novo življenjsko poglavje,« veselo razlaga Reza, kakor jo vse življenje kličejo prijatelji. Največ opravka ima z ameriškimi turisti, ki jim rada in s ponosom razkaže slovenske bisere, nad katerimi so vedno znova navdušeni.

PO ZDRAVJE NA MORJE

Njene najlepše poti pa so čisto zasebne na slovensko obalo. »Oče je imel zdravstvene težave s srcem in zdravniki so mu svetovali blagodejno morsko klimo in ker je zdravnike treba poslušati, sta se z mamo preselila v Izolo. Oče je živel še neverjetnih sedem let, saj mu je lagodno in prijetno mediteransko okolje zagotovo podaljšalo življenje. Po njegovi smrti bi se mama lahko vrnila v Ljubljano, vendar je zlahka pognala korenine v novem okolju in pri devetdesetih uživa v Izoli,« razlaga Reza, z družinskimi koreninami tudi v Trstu.

 

NOSTALGIČNI SPOMINI

»Tako sem že od malega hodila k stricu in teti v Trst. Spominjam se, kako so sprva še vsi govorili slovensko, potem pa je to počasi začelo izginjati. Neverjetno in kruto. Oče je bil član društva izgnancev in vsa družina je bila vpeta v to zgodbo. Potem se je zgodilo življenje, oče in mami sta se poročila in pogosto smo se odpravili v Trst. Mesto se je v zadnjih desetletjih precej spremenilo, vendar ga imam še vedno rada. Velikokrat tja peljem tudi turiste in jim razkažem znamenitosti, arhitekturo in ostalo, kar ponuja. Včasih se z mami odpeljeva na kapučino, lansko leto sva odkrili velik kovanec Marije Terezije, ki so ji ga v spomin postavili v bližini Ponte Rossa,« razlaga Reza, ki se po potepu po Trstu rada vrne v mamin dom v Izolo.

reza vreme

RAZKOŠJE V IZOLI

»Izola je majhna, vendar ima vse, kar imajo veliki. Ko imam čas, se s “Prevozi” odpravim k mami, v   stanovanje blizu medgeneracijskega centra, kjer z veseljem obiskuje številne aktivnosti. Čeprav ima že devetdeset, so ji lani še za tri leta podaljšali vozniško dovoljenje in je zelo aktivna na vrtu. Tam ji zrastejo najboljši paradižniki, ki jih razvaja vroče mediteransko sonce, pa bučke, česen, kumare, sladek krompir, radič, …, da ne govorim o zeliščih in začimbah. Mama se spozna na vrtnarjenje in dosledno upošteva setveni koledar. Jaz pa ji pomagam vse to pobrati in pojesti,  zelišča posušim in jih potem z veseljem uporabljam v svojih kulinaričnih delavnicah za turiste,« razlaga Reza, ki ji je v Izoli všeč, da z mamo zjutraj pijeta kavo na terasi, gledata morje, nato pa se odpravita po ribe v ribarnico ali na tržnico.  Ko pa se jima ne ljubi kuhati, gresta na pico ali kalamare v Strunjan. »Mama je že odkrila, da so obnovili tramvaj z Opčin do Trsta in mi omenila, da bi se rada peljala z njim. No, pa imava še eno stvar, ki jo morava odkljukati,« v smehu sklene Reza.

reza masterchef