Ali biki res postanejo jezni, ko vidijo rdečo barvo?

Ne bom se osredotočila na samo eno temo, ampak sem izbrala 5 najbolj razširjenih zabavnih mitov, za katere smo zagotovo že vsi slišali. Pa začnimo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pet najbolj razširjenih mitov

Kratki rokavi, prijetno hladno morje, ledena pijača, dopusti, dolgi dnevi in kratke noči … to je to. Končno se je pričelo obdobje v letu, ki ga večina izmed nas nestrpno čaka že od takrat, ko smo pospravili novoletno jelko. Poletje je pred vrati in meteorologi napovedujejo, da bo dolgo, vroče in soparno. In ker je poletje res tak lahkoten letni čas, ko pozabimo na vse skrbi, službene obveznosti in stres, sem se odločila, da bo takšna tudi tokratna rubrika Preverjamo urbane mite. Ne bom se osredotočila na samo eno temo, ampak sem izbrala 5 najbolj razširjenih zabavnih mitov, za katere smo zagotovo že vsi slišali. Pa začnimo.

1.Biki postanejo jezni, ko vidijo rdečo barvo. Ni res. Po raziskavah, ki jih je opravil American Science Guide, naj biki ne bi videli rdeče in zelene barve. V bikih jezo izzove premikanje matadorjevega ogrinjala.

2.Zlate ribice imajo slab spomin. Iz tega izhaja tudi rek, da ima nekdo spomin kot zlata ribica, kar pomeni, da je pozabljiv in da je njegov spomin slab. Ta mit seveda ne drži. V nekaterih raziskavah so celo ugotovili, da naj bi se zlate ribice spominjale dogodkov, ki so se jim zgodile do pet mesecev nazaj.

3.Ljudje uporabljamo samo 10 % možganov. Veliko ljudi verjame, da v vsakdanjem življenju ljudje uporabljamo samo 10 % naših možganov, kar pa naj ne bi bilo res. Po tem mitu je bil leta 2014 posnet tudi film Lucy, ki prikazuje, kako bi bilo, če bi človek uporabil 100 % svojih možganov. Nevrologi pa ugotavljajo, da uporabljamo skoraj vse dele možganov, ki so aktivni ves čas – tudi med spanjem.

4.Po obroku se še eno uro ne smemo kopati v morju ali bazenu. To je pa nekaj, kar nama je, meni in bratu, najina mama vedno govorila. Ko smo bili na poletnih počitnicah, sva po obroku morala vedno še vsaj eno uro počakati, preden sva lahko šla ponovno v vodo. Mame imajo vedno prav, ampak ne v tem primeru. Študije razkrivajo, da telo za prebavo hrane res potrebuje večji pretok krvi, ampak to ne pomeni, da bi nam zaradi tega lahko v vodi odpovedale roke in noge oz. da bi nas lahko v vodi zagrabil krč.

5.Na leto med spanjem pojemo povprečno osem pajkov. Za nekoga, ki tako kot jaz ne mara pajkov, je to nekaj najhujšega, kar sem kadarkoli prebrala oziroma slišala. Ampak brez skrbi. To je mit, ki ne drži. Seveda se lahko zgodi, da med spanjem pojem pajka, ampak možnosti, da se to res zgodi, so zelo majhne. Predvsem zato, ker tudi če so pajki ponoči v naši bližini, jih naša toplota, vibracije in premikanje odvrne in od nas bežijo.