Vsak dan beremo o kontaminaciji hrane, umiku izdelkov s trga ter bakterijah, ki napadajo hrano, ki jo zaužijemo.
Navada mnogih je, da operemo hrano pred začetkom kuhanja, kar vključuje tudi meso. Vendar pa je vprašanje, ali je dovolj, da meso operemo z vodo, preden začnemo z njegovo pripravo. Ali je voda dovolj, da odstrani potencialne bakterije s mesa?
Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) opozarjajo, da izpiranje mesa s običajno vodo ne odstranjuje patogenov, ki se prenašajo s hrano. Dejansko lahko izpiranje mesa predstavlja dodatno tveganje za zdravje, saj se bakterije širijo na druge površine in hrano, ki se bo zaužila surova, kot so sadje ali solate. Raziskave so pokazale, da izpiranje mesa s kisom ali limoninim sokom zmanjšuje število bakterij v primerjavi z izpiranjem z vodo. Torej voda v nobenem primeru ni dovolj, da bi se zaščitili pred nevarnostmi.
Pomembno je tudi očistiti površino, na kateri pripravljate meso, ter ga do konca speči pri visoki temperaturi.