Rjavi sladkor je vsestranska sestavina, ki se uporablja pri kuhanju in peki. Dodaja se mešanicam za piškote, tortam, pitam in tortam. Uporabite ga lahko tudi v omakah in marinadah – hrani doda globino okusa in lahko pomaga tudi pri mehčanju mesa.
Če ste rjavi sladkor kupili pred časom in ga pozabili, se je morda strdil v trdo kepo. Brez skrbi, to ne pomeni, da se je pokvaril ali da mu je potekel rok uporabe.
Rjavi sladkor je sladkor, narejen iz trsa ali pese z dodatkom melase – gostega, temno rjavega sirupa, ki mu daje značilno barvo in okus.
Sladkor se ne pokvari
Ker se niti beli niti rjavi sladkor v bistvu ne pokvarita, ga lahko uporabljate dolgo časa. Vendar ne pozabite, da se bosta njegova kakovost in okus znatno zmanjšala, odvisno od tega, kako dolgo ga imate in kje ga shranjujete.
Sladkor bo imel svoj najboljši okus in teksturo v prvih dveh letih po nakupu. Če rjavega sladkorja niste pravilno shranili, se bo sčasoma strdil. To je zato, ker sladkor izgubi vlago, kar vpliva na njegovo teksturo.
Rjavi sladkor je najbolje shranjevati v nepredušno zaprti posodi, kot je kozarec s tesno prilegajočim se pokrovom, stran od svetlobe in toplote, na primer v kuhinjski omarici stran od štedilnika ali v shrambi. Ne dajajte ga v hladilnik, saj se bo tam zagotovo strdil.
Kaj storiti, če se sladkor spremeni v kepo?
Rezino kruha ali jabolka položite v posodo s strjenim sladkorjem. Posodo pokrijte in jo pustite nekaj ur ali čez noč. Vlaga iz kruha ali jabolka naj bi sladkor zmehčala. Jabolko ali kruh vzemite iz posode, sladkor dobro premešajte in ga uporabite po želji.
Druge hrane nikoli ne puščajte v sladkorju več kot eno noč, saj lahko začne gniti in uniči preostali sladkor.
Če za ta postopek nimate časa, lahko rjavi sladkor zmehčate tudi v mikrovalovni pečici. Kocko sladkorja položite v posodo, primerno za mikrovalovno pečico, pokrijte z vlažno papirnato brisačo in segrevajte v mikrovalovni pečici v intervalih od 10 do 20 sekund. Med vsakim intervalom sladkor premešajte/preluknjajte z vilicami, dokler niste zadovoljni s teksturo.
Kdaj zavreči rjavi sladkor?
Rjavi sladkor zavrzite, ko opazite znatno spremembo v njegovem videzu, vonju ali okusu. Če je sladkor plesniv, ga zavrzite. Enako storite, če ima sladkor kisel, zatohel ali rahlo fermentiran vonj. Grenak okus v sladkorju lahko kaže tudi na to, da ni več primeren za uporabo.