Po mnenju mnogih je dovolj, da hrano pravočasno poberejo s tal ali da z pihanjem po površini odženejo vse bakterije. Ta priljubljena teorija je znana kot “pravilo 5 sekund”, medtem ko druga varianta postavlja največji čas na tri sekunde. Vendar, ali je res, da je hrana varna, če ne ostane na tleh več kot pet sekund? Ali obstaja znanstvena osnova? V resnici je to urbana legenda, ki jo je ovrglo več raziskav.
Ena najbolj znanih je tista, ki jo je izvedla ameriška raziskovalka Jillian Clarke z Univerze Illinois, ki je pokazala, da se hrana lahko takoj kontaminira (celo v nekaj sekundah) s strani bakterije Escherichia coli, ene najpogostejših bakterij.
Bruno Brunetti, profesor farmacevtske industrijske mikrobiologije, je naredil eksperiment, ki to dokazuje.
Da bi vsem pokazal, kaj se dejansko zgodi s hrano, ki pade na tla, tudi če jo poberejo v treh sekundah, je analiziral kos kruha, ki je končal na tleh v laboratoriju, in ga primerjal s čistim.
Medtem ko v drugem primeru skorajda ni sledi bakterij, je bil kos kruha, ki je bil na tleh le nekaj sekund, očitno kontaminiran.
Naslednjič, ko vam hrana nenamerno pade na tla, jo boste verjetno zavrgli brez veliko razmišljanja.