Škampi
Škampi so nizkokalorična, visokoproteinska morska hrana, bogata hranilnimi snovmi, kot so selen in omega-3 maščobne kisline, ki podpirajo zdravje srca in imunski sistem. Približno 85 gramov škampov vsebuje 20 gramov beljakovin in ne vsebuje ogljikovih hidratov.
“Kot večina živalskih virov beljakovin, tudi škampi skorajda ne vsebujejo ogljikovih hidratov. Prav tako skorajda nimajo maščobnih gramov,” poudarja dietetičarka Destini Moody. Pojasnjuje, da je uživanje škampov odlično za zdravje srca in nadzor telesne teže.
Jajca
Jajca so odličen vir beljakovin in jih lahko kombinirate na različne načine. “Kar jajca loči od mlečnih virov visokokakovostnih beljakovin, je, da so nizkokalorična in ne vsebujejo ogljikovih hidratov, kar jih naredi odlična za vključitev v skoraj vsako prehrano,” pojasnjuje Moody.
Eno veliko jajce vsebuje 72 kalorij in šest gramov beljakovin, poroča Eat This, Not That. Moody dodaja, da pri uživanju jajc ne pozabite pojesti tudi rumenjaka, ki vsebuje več kot polovico vsebnosti beljakovin.
Tuna
Dietetičarka poudarja, da je “konzervirana tuna zelo podcenjen, brezmaščoben vir beljakovin. Je poceni in se ne pokvari hitro, kar zmanjšuje nepotrebno zavrženo hrano.” Tuna je bogat vir omega-3 maščobnih kislin, esencialnih hranil, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca in možganov.
Približno 85 gramov tune vsebuje približno 132 kalorij in ne vsebuje ogljikovih hidratov. Tuna je odlična izbira za vse tiste, ki želijo povečati vnos beljakovin brez dodatnih kalorij.
Mandlji
Mandlji so oreški bogati z hranili, beljakovinami, zdravimi maščobami in vlakninami. Moody poudarja, da “med vsemi priljubljenimi oreščki, ki jih ljudje radi grizljajo, mandlji vsebujejo največji delež beljakovin.” Poleg tega je bilo ugotovljeno, da mandlji pomagajo zmanjšati škodljive vnetne procese v telesu, saj vsebujejo vitamin E, ki je močan antioksidant.
Mandlji so edino živilo na seznamu, ki vsebuje nekaj ogljikovih hidratov. “Eat This, Not That” poroča, da 23 mandljev vsebuje 164 kalorij, šest gramov beljakovin in šest gramov ogljikovih hidratov.
Losos
Dietetičarka Gianna Masi izpostavlja tudi losos. Poudarja, da je “losos bogat z omega-3 maščobnimi kislinami in zagotavlja približno 23 gramov beljakovin na porcijo 85 gramov, kar je odlično za zdravje srca in možganov”.
Dodaja, da losos vsebuje “pomembno količino vitamina D in selena, ki sta pomembna za imunsko funkcijo, zdravje ščitnice, srca in ožilja ter mentalno jasnost.” Približno 85 gramov lososa vsebuje nič gramov ogljikovih hidratov, 17 gramov beljakovin in ima 177 kalorij.