Ali uporabljate teflonske posode pri kuhanju?

Teflonske posode so v kuhinji zelo priljubljene, saj omogočajo pripravo hrane brez prijemanja na podlago, zaradi česar je tudi čiščenje po koncu kuhanja bolj enostavno. Že dolgo časa pa obstaja dvom, ali so tudi zdrave za uporabo, predvsem takrat, ko na površini nastanejo odrgnine ali praske.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V novi študiji Science of The Total Environment so ugotovili, da lahko brezlična kuhinjska posoda, večinoma premazana s teflonom, sprosti približno 9100 plastičnih delcev med postopkom kuhanja, če so praske le na površini. Če je premaz močno poškodovan, se lahko sprosti okoli 2.300.000 delcev mikroplastike in nanoplastike, ki se potencialno vsrkajo v  hrano.

Razpokane površine pa niso edini stranski učinek, ki nastane pri kuhanju s teflonom. Premaz lahko pri visokih temperaturah sprošča tudi strupene kemikalije v zrak. Tovrstne kemikalije so okoljsko nerazgradljive, onesnažujejo tla in vodo ter se kopičijo v telesih živih bitij.

Obstajajo alternative, ki bodo manj škodovale okolju, kot so keramika ali nerjaveče jeklo, pravi Graham Peaslee, profesor fizike na Univerzi v Notre Dame.

»V vsakdanjem življenju imamo veliko plastičnih predmetov, ki nas obkrožajo. Večina jih lahko skozi celotno življenje postopoma sprošča mikroplastiko in nanoplastiko, kot je bilo preizkušeno in potrjeno v tej študiji,” dodaja.