Ali veste, kako dolgo lahko meso in ribe ostanejo na sobni temperaturi, preden jih zamrznete?

S pravilnim shranjevanjem in zamrzovanjem živil lahko preprečite razvoj nevarnih bakterij, a tudi podaljšate življenjsko dobo vašega zamrzovalnika.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Že vrsto let obstajajo nasprotujoča si mnenja o tem, ali sta zamrznjeno sadje in zelenjava tako dobra kot sveža. Rezultati neke raziskave so pokazali, da imajo borovnice, jagode, brokoli, cvetača in drugo sadje in zelenjava enako količino vitaminov, včasih pa tudi več, v primerjavi s svežimi. Zamrznjena živila pa niso vedno finančno najbolj sprejemljiva možnost, zato se zdi bolj praktično kupiti sveže sadje, zelenjavo in meso ter jih zamrzniti doma.

Tudi če je hrana varno shranjena v hladilniku, se bodo bakterije v njej še naprej razvijale. Zato je zelo pomembno, da živila, ki ste jih pravkar kupili in jih ne boste uporabljali, čim prej zamrznete. To še posebej velja za meso, morske sadeže, jajca in vsa pokvarljiva živila. Na sobni temperaturi naj ne stojijo dlje kot eno uro. Ne prezrite tudi roka uporabnosti živila. Zamrzovanje ne bo uničilo obstoječih bakterij in toksinov, zato bodo vse, ki so se razvile po preteku roka uporabnosti, še vedno na hrani, potem ko jo odmrznete.

Da bi bila živila bolje zaščitena pred razvojem novih bakterij in ohranila svojo svežino, kombinirani hladilno-zamrzovalni aparat Gorenje NoFrost ponuja funkcijo FastFreeze. Z njim lahko živila zamrznete pri temperaturi -24 °C, kar je še posebej praktično za meso in morske sadeže. Po 48 urah se funkcija samodejno izklopi, zamrzovalni del pa se povrne na nastavljeno temperaturo.

Poleg tega je treba pri zamrzovanju upoštevati še nekatera druga pravila. Najprej se morate prepričati, da hladilnik ni prenatrpan. Prav tako je dobro, če kosi hrane, ki jih želimo zamrzniti, niso preveliki. Najboljše je, da zamrzovalnik odprete le takrat, ko morate in točno veste, kaj potrebujete, da so vrata čim manj odprta.