Dopusti Slovencev pretežno na Jadranu in Mediteranu

Dopusti Slovencev se bodo tudi letošnje poletje odvili večinoma ob jadranski in mediteranski Obali.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čas dopustov je praktično tu. Mediteran in Jadran že dolgo veljata za priljubljeni poletni počitniški destinaciji Slovencev in kot pravijo v turistični agenciji Kompas, je tudi letos tako: “Vsak teden s čarterjem iz Ljubljane poletimo v Turčijo in na 6 grških otokov (Lefkas, Zakintos, Karpatos, Samos, Kreta, Rodos), z redno linijo iz Ljubljane pa vsak teden tudi na počitnice v Črno goro”.

erica magugliani miazfAFxGX0 unsplash

Priljubljen Mediteran

Tradicionalno priljubljen ostaja tudi Jadran, hit letošnjega poletja je po besedah Kompasa čudoviti Hvar, ki številne turiste očara s svojimi slikovitimi zalivi, bogato kulturno dediščino in sproščujočim vzdušjem.

Kar se potovanj tiče, pa je po besedah Kompasa poletje vedno zelo mamljivo tudi na severu Evrope:“Naši potniki, ki si želijo več svežine in raziskovanja, lahko izbirajo med številnimi termini in programi, ki vključujejo najrazličnejše nordijske destinacije in doživetja, od mini križarjenja po Baltiku in križarjenja do Islandije, pa do obiska skandinavskih prestolnic, raziskovanja norveških fjordov, spektakularnih Lofotov, osrednje in severne Finske”.

Koliko namenimo za poletni dopust?

Koliko Slovenci namenjamo za poletni dopust, je po Kompasovi oceni zelo individualna zadeva. “Odvisno od pričakovanj, želja, pa tudi termina, destinacije in trenutka, ko rezerviramo. Pomembno je, da potnik za ceno dobi največ. Prioriteta kupcev je vsekakor pričakovanje najboljše vrednosti za denar, ki ga plačajo”, pojasnjujejo.

Sicer podatki Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) pravijo, da so povprečni izdatki prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, na zasebnih potovanjih v Sloveniji in v tujini v prvem četrtletju leta 2024 znašali 99,51 evrov, zanimivo bo torej videti podatki drugega četrtletja, v katere bodo zajeti tudi poletni dopusti Slovencev. 

Dopusti Slovencev so po koroni bolj premišljeni

Zanimalo nas je še, ali Slovenci poletne počitnice rezerviramo vnaprej ali čakamo na ponudbe v zadnjem hipu. Na Kompasu pravijo, da Slovenci svoje potovanje oziroma počitnice izbiramo bolj premišljeno in vnaprej. “Predvsem leta po pandemiji so nas »naučila«, da je smotrno rezervirati svoj »pobeg« več časa pred odhodom, kot smo bili navajeni pred pandemijo. Kapacitete, tako nastanitvene kot letalske, so bolj omejene. Če imamo specifične želje in pričakovanja glede potovanja, je zgodnejša rezervacija praktično nujna, saj se redno dogaja, da so željene kapacitete tik pred zdajci oziroma tudi že tedne pred odhodom, zasedene.”

Dopusti slovencev