Iz doline Soče v Istro
»Ana Roš je združila moči z restavracijo Stara škola in chefom Janom Vukasovićem, da bi ustvarila novo kulinarično smer in jedilnik, s čimer bo v restavracijsko okolje v istrskem zaledju vnesla svoj značilni hiperlokalni in sezonski pristop,« so ponosno napovedali v restavraciji, ki pridno nabira lovorike v majhni vasici Krasica, ki se nahaja med Grožnjanom in Bujami. Restavracija se nahaja v prenovljeni osnovni šoli, kjer ohranja delček istrske zgodovine in se ponaša z nepozabnim razgledom, vse do Tržaškega zaliva.
Ana Roš je svetovno znana kuharica družinske restavracije Hiša Franko, ki se nahaja v Kobaridu. V svojem kulinaričnem življenjepisu ima številne nagrade, med drugim je bila imenovana za najboljšo kuharico na svetu na prestižni lestvici San Pellegrino’s 50 Best World Restaurants.
Ob predstavitvi prve izdaje slovenskega Michelinovega vodnika je Hiša Franko prejela dve Michelinovi zvezdici in zeleno zvezdico, pred dvema letoma pa so jim podelili tri Michelinove zvezdice in zeleno zvezdico.
»Iz doline Soče je bila Istra vedno v mojem dosegu, ne le geografsko, ampak tudi čustveno. To sodelovanje odraža moje prepričanje, da najboljša kulinarika vedno nastane skozi dialog in sodelovanje. Podpiranje mladih talentov in dajanje možnosti, da najdejo svoj glas, je ključnega pomena za razvoj gastronomije,« je povedala Ana Roš, ki bo z restavracijo Stara škola sodelovala kot svetovalka, tako da bo pomagala pri oblikovanju jedilnika.
Kot pravijo v Stari školi, se njihov jedilnik nenehno razvija in spreminja, hkrati pa je globoko zakoreninjen v bogastvu istrske pokrajine z lokalno pridelanimi sezonskimi sestavinami in tradicijo regije.
»Avtohtona gastronomska dediščina je na novo interpretirana z globalnim navdihom in tehnikami. Stara Škola presega klasičen koncept fine dininga in ponuja dovršene jedi, ki jih navdihuje okolje, in so namenjene deljenju in uživanju z najdražjimi,« dodajajo v restavraciji.
»Vsaka jed mora odražati to, v kar verjamemo in kje smo. Navdih črpam iz istrske gastronomske dediščine in ljudi, ki ustvarjajo odlične stvari v svojih kuhinjah, na svojih posestvih in vrtovih. Navdihujejo me ljudje, kot so moja babica, mama in naši dobavitelji, ki šele po neštetih kavah na njihovi terasi postanejo prepričani, da boste njihove izdelke uporabljali s spoštovanjem. Hvaležen sem za priložnost sodelovanja z Ano, ki me vsak dan spodbuja, da premikam svoje meje in razmišljam drugače o vsem, kar ustvarim,« je dejal Jan Vukasović.