Ankaran razburjen zaradi odpovedanih prireditev

Zadnji dan maja je potekala redna seja v Občini Ankaran. Na njej je župan, med ostalim, svetnike seznanil z dejstvom, da kulturnega poletnega festivala »Poletje v Ankaranu«, ki že od leta 2015 bogati kulturno in družabno dogajanje v Ankaranu, letos ne bo. Na to se je odzvala svetniška skupina ter lista Vsi smo Ankaran.

Deli novico s tvojimi prijatelji

‘V svetniški skupini Vsi smo Ankaran (VSA) želimo izraziti nestrinjanje s samovoljno sprejeto odločitvijo aktualne oblasti Občine Ankaran, da se tradicionalna in izredno obiskana prireditev Poletje v Ankaranu v letošnjem letu ne izpelje, kljub temu, da so bila sredstva načrtovana in potrjena v proračunu Občine Ankaran za leto 2024. Zlasti smo ogorčeni nad tem, da smo bili s to odločitvijo seznanjeni posredno, prek sredstev javnega obveščanja, in ne po uradni poti, kar bi za lokalno skupnost, ki svoje zaupanje gradi na načelih sodelovanja in vključevanja širše javnosti, pričakovali.” so zapisali iz svetniške skupine.

Kot so poudarili, najbolj pa bode v oči obrazložitev. Župan Strmčnik je na tokratni seji kot razlog za ukinitev Poletja v Ankaranu naznanil to, da svetniška skupina ni podprla ustanovitve Javnega zavoda za naravo in družbo. Po besedah župana Gregorja Strmčnika, naj bi bil namreč prav novo nastali zavod zadolžen za organizacijo dogodkov v občini, iz česar lahko sklepamo, da bodo podobno usodo v naslednjih mesecih doživeli tudi drugi dogodki, načrtovani v letošnjem proračunu.

Sredstva bila zagotovljena

Vsi smo Ankaran dodajajo, da so vsa sredstva za izvedbo prireditev zagotovljena v proračunu, ki je bil obravnavan in potrjen na seji Občinskega sveta. Zato ne vidijo razloga, da o takšni zadevi izvedu iz medijev, kar posledično pomeni tudi to, da o zadevi niso imeli možnosti odločati.

Tako iz VSA zastavljajo vprašanje: Kakšni so argumenti, da se prireditve v okviru Poletja v Ankaranu v letošnjem letu ne izvedejo?

  • Kakšen je razlog, da zunanji izvajalec, ki je zadnjih 9 let organiziral vse prireditve v Ankaranu, letos tega ne more zagotoviti, še vedno pa ostaja v pogodbenem razmerju z Občino Ankaran v popolnoma enakem znesku kot do sedaj.

 

”Kriviti opozicijo za ne-izvedbo prireditev je popolnoma neutemeljeno. Gre za populistični manever zavajanja javnosti in izvajanje pritiska na opozicijo, ki je zahtevala dodatna pojasnila glede ustanovitve občinskega javnega zavoda, saj bi to ustvarilo dodatna delovna mesta, proračun zavoda pa bi občinsko blagajno obremenil s približno enim milijonom evrov letno”, dodajajo v svetniški skupini.

Župana so javno pozvali, da v čim krajšem možnem času  objavi razpis za izvedbo prireditev v okviru Poletje v Ankaranu 2024 in zagotovi porabo sredstev kot je to bilo predvideno v proračunu za leto 2024.