Tanja Cegnar: Obala bo vedno moj dom

Simpatična vremenarka Tanja Cegnar je ponosna na svoje koprske korenine

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ker se s Tanjo Cegnar že desetletja družimo v dnevnih sobah, kjer nam prinaša simpatične, a v prvi vrsti nadvse profesionalne novice o vremenu, smo jo vzeli za svojo. Občudujemo tako njeno eleganco kot napovedi vremena. Le redki pa vedo, da je odlična strokovnjakinja, ki si je uspešno kariero ustvarila v prestolnici, pravzaprav živahna Primorka. Na Koper, kjer se je rodila in odraščala, ima lepe spomine in se vanj rada vrača. Z zanimanjem pa spremlja razvoj in napredek svojega rodnega mesta.

 

»Na odraščanje v Kopru imam lepe spomine. V otroštvu smo stanovali na glavnem trgu v mestu, Titovem trgu, kjer so bile takrat še poroke. Zelo živo se spominjam, kako sem že kot deklica komaj dosegla do roba okna, pa sem se potem sklonila čez in gledala prelepe neveste, njihove ženine in svate, ki so jih zasipali s konfeti. Neveste so imele prekrasne obleke in bile tudi sicer nadvse imenitno urejene, kot se za poroko spodobi … Res pa je, da so bili tisto čisto drugačni časi in nekomu danes to razlagati z nostalgijo nima ravno smisla,« pravi Tanja, ki je še danes ni zapustil veseli primorski značaj, širok in sijoč nasmeh kot sonce, ki skozi vse leto tako blagodejno boža Primorce in poskrbi za najbolj sočne breskve, grozdje in paradižnike.

 

Na meglo se težko navadiš

Ravno vreme  je bilo ob prihodu v Ljubljano veliko presenečenje. »Na začetku sem se kar težko privajala, vsaka zima se mi je zdela grozna, še posebej, ker imam raje toplo kot hladno vreme. Najbolj moteča zame pa je bila zima,« odkrito prizna Tanja, ki bi na obali tudi ostala – če bi tam po končanem študiju dobila službo. Zdi se ji namreč prav, da gredo ljudje študirat izven rodnega mesta, pa se po diplomi vrnejo in doprinesejo k svojemu lokalnemu območju, ker, žal, ni dobila primerne službe, je morala, če je želela ostati v svojem poklicu, v Ljubljano. »Potem pa sem še spoznala svojega moža, se poročila in moja usoda je bila določena,« se pošali simpatična vremenarka, ki pa seveda nikakor ni želela pozabiti svojih korenin. V Koper se še vedno rada vrača. To je njena morska oaza, iz katere z veseljem spremlja vse spremembe in napredek, ki se v njenem rojstnem mestu dogajajo v zadnjih desetletjih. Še posebej ji je všeč urejena promenada med Koprom in Žusterno in naprej proti Izoli. Po drugi strani pa opazi tudi gradbeno ekspanzijo, ko nove stavbe rastejo kot gobe po dežju. S tem, še posebej na Bonifiki, mesto kar malo izgublja svojo patino, vendar napredku ne moremo ubežati.

Vulkanski krater na Azorih

Ljubiteljica potovanj in romantike

Izjemna strokovnjakinja za vreme, ki je angažirana doma in v tujini, se rada vrača v domači Koper. »Poleti ne toliko, ker je možu prevroče, sicer pa kar pogosto. Ostale so mi navade domačinov iz mladosti, da se podobno kot tisti v Dalmaciji, ne cvremo in pražimo na soncu. Veliko bolj všeč mi je sprehoditi se po promenadi ob morju, sesti na klopco in občudovati sončni zahod, spiti kapučino s pogledom na morje in palme … Pa tudi koprska tržnica je zame od nekdaj nekaj posebnega, spominja me na otroštvo, uživam tudi v sprehodih po ozkih starih ulicah, ki so se še tako lepo ohranile in občudujem stare stavbe, na srečo še originalne iz beneških časov,« razlaga vremenarka, ki tudi rada potuje – v desetletjih je videla dobršen del sveta, a se, kakor rada potuje, tudi vrača domov.