Bo Slovenija dobila pravico do besede?

Leta 1792 so ameriške pošte postale državna agencija. Ustava jim je odredila funkcijo povezovanja in integracije nacionalnega teritorija. 232 let kasneje, ko sem se po daljši odsotnosti vrnil v Washington, se mi je za vhodnimi vrati nabralo toliko poštne navlake, da sem s težavo vstopil v hišo. Poštarji so me zamedli z goro ovojnic, katalogov, ponudb za kreditne karte, interneta, alternativne električne energije, nakupovalnih bonov železnine in mega trgovine Costco, oglas nove pizzerije in še. In kje je vabilo za predsedniške volitve v Slovenji, se vprašam? Ne, zgolj oglaševalne smeti, ki jih ponudniki po nizkih poštnih tarifah razpošiljajo po naših domovih.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Amerika se ne bo nikoli spremenila, se nasmehnem ženi, ki je, ne dolgo tega, za LA Times napisala komentar, v katerem predlaga, da bi USPS po vzoru Francije in Nemčije, zaposlene preusmerila na druga področja. Namesto raznašanja oglaševalske krame naj bi poštarji obiskovali osamljene, starejše ali bolne državljane in za njih opravili to ali ono drobno opravilo. Za isti dohodek bi lahko opravili družbeno koristna dela v deželi, kjer sta socialna oskrba in zdravstvo na psu. Le kako je mogoče ne videti, da pošte nimajo več integracijske vloge? Kdaj ste nazadnje napisali pismo? In če ste ga, ali ni vseeno, če bi ga poštar dostavil le enkrat na teden?

Tudi Slovenija je pred Ameriko, saj pri nas, tako pravi moja sestra v Kopru, obstaja možnost, da oglaševalsko navlako zavrnete, s preprostim NE na nabiralniku. Bravo Slovenija ali bolje, Obala! V Ameriki se tej navlaki ni nemogoče izogniti.

Če arhaičnemu poštnemu sistemu ni uspelo, da bi ZDA zakvačkal v robustno enoto, je situacija v svetu še slabša. Zdi se, da prav v teh dneh celotni svet vstopa v maloro. Na Kitajskem poteka 20.kongres KP, ki bo ustoličil Xi Jinpinga za predsednika vsega. Xi bi moral po dveh mandatih predati srp in kladivo v roke nove osebnosti, a je kongresu in deželi pokazal figo. Kampanjo za popolno eliminacijo kovida je izkoristil za konsolidacijo avtoritarnega sistema; zapore, izolacija mest, prepovedi potovanj in pa neprestano testiranje pomenijo ohromitev dežele, ki je pred časom bila največja tovarna na svetu. Zaradi nekakovostnega cepiva med prebivalstvom vlada nizka stopnja imunosti, zato poznavalci predvidevajo izbruh nove epidemije. Težavam lahko dodamo še spor z ZDA, ki so zablokirale izvoz visoko kakovostnih polprevodnikov in tehnologije za njihovo izdelavo. To bi lahko pomenilo, da bo Kitajska ostala na temni strani meseca. Skratka, grmada problemov je velika, in možnost da Xiju v rokah eksplodira upor, ni daleč. Lahko eventualni napad na Tajvan reši Xijevo kožo?

Rusija, ki enako velikim družbenim produktom  kot Italija, ne sodi več med velesile. Kakšen bo ta svet brez gospodarja? Čez dva tedna bodo v ZDA dopolnilne volitve in kot kaže, bo republikanska desnica prevzela kongres v svoje roke. Kljub brezštevilnim dokazom, da je Trump s pučem 6. januarja 2020 skušal ostati na oblasti, še vedno hodi na svobodi. Bo v svetu brez voditelja tudi Slovenija končno dobila pravico do besede?