Bo v Luko Koper pristala ladja z domnevnim orožjem za Izrael?

Španija ni dovolila, da bi ladja z orožjem za Izrael pristala v jugovzhodnem pristanišču Kartagena, je dejal zunanji minister Jose Manuel Albares.

Deli novico s tvojimi prijatelji

“Zavrnili smo dovoljenje za pristanek, in to bo dosledna politika pri vsakem ladjah, ki prevažajo izraelsko orožje in želijo pristati v španskih pristaniščih,” je dejal Albares.

Propalestinske skupine pravijo, da Borkum prevaža orožje v Izrael, zaradi česar je Sumar zahteval, naj se ladji ne dovoli vpluti. Minister Puente medtem trdi, da ta ladja prevaža vojaški material za Češko, ne za Izrael, piše RTV Slovenija.

Gibanje za pravice Palestincev je pozvalo premierja Roberta Goloba, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, zunanjo ministrico Tanjo Fajon, ministra za obrambo Marjana Šarca in vodjo pomorske inšpekcije Toma Borovničarja, naj zavrnejo ladji Borkum dostop in možnost pristanka v Luki Koper (kamor naj bi priplula v sredo), ali pa naj odredijo inšpekcijski nadzor tovora.

Na vprašanje MMC-ja o tovoru na ladji so v Luki Koper odgovorili, da so izvajalec pristaniških storitev in le del logistične verige. Poudarjajo, da imajo omejen dostop do informacij o posameznem tovoru, ki so namenjene naročniku ali prejemniku pošiljke, ter da niso pooblaščeni za razkrivanje teh informacij javnosti.