Hrana, ki vas bo naredila bolj srečne in zadovoljne

Sadje in zelenjava niso koristne samo za naše telo, temveč tudi za naš um.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nova raziskava, ki jo je objavil časopis Social Science Medicine na osnovi dveh študij, ene iz Univerze v Leedsu in druge iz Univerze v Yorku v Veliki Britaniji, je dejansko pokazala pozitivno povezavo med količino zaužitega sadja in zelenjave ter duševnim počutjem.

Po nadzoru nad alternativnimi dejavniki, ki lahko vplivajo na psiho, kot so starost, izobrazba, dohodek, zakonski stan, zaposlitveni status, življenjski slog in zdravje, ter uživanje drugih živil, kot so kruh ali mlečni izdelki, so raziskovalci ugotovili, da bi lahko uživanje tudi le dodatne porcije sadja in zelenjave vsak dan imelo koristne učinke na psiho, podobno kot desetminutni sprehod na prostem.

”Raziskave so pokazale, da je uživanje sadja in zelenjave koristno za fizično zdravje. Novejše raziskave kažejo tudi na potencialne koristi za duševno počutje. Naše študije se naslanjajo na prejšnje raziskave iz Avstralije in Nove Zelandije, ki so to povezavo testirale na veliko večjem vzorcu prebivalstva Združenega kraljestva. Čeprav je potrebno še več dela, da bi potrdili vzročno-posledično razmerje, so rezultati jasni: ljudje, ki uživajo več sadja in zelenjave, kažejo višjo raven duševnega počutja in zadovoljstva z življenjem kot tisti, ki uživajo manj,« pojasnjujejo raziskovalci.

Koliko porcij sadja in zelenjave na dan?

Seznam znanstveno dokazanih koristi uživanja sadja in zelenjave se torej širi, tako kot tudi v našem umu.

Vendar pa podatki kažejo, da večina ljudi še vedno uživa manj kot priporočenih pet porcij na dan.

Na kratko: če želite biti srečni? Pojejte dodaten košček sadja!

5 koristi jagod, ki jih še ne poznate