Bodimo pozorni, na katere športne aktivnosti vpisujemo otroke

Z začetkom šolskega leta se običajno vpisujemo na različne vadbe, ki bodo  pozimi potekale v pretežno  zaprtih prostorih. Pogosto smo lahko glede izbire vadbe zmedeni, saj je izbira danes res pestra. V kolikor imamo službene obveznosti vedno v istem delu dneva, si lahko ustvarimo rutino tako, da vadimo vedno ob istih urah dneva, recimo vedno dopoldan, če delamo popoldan, ali vedno popoldan/zvečer, če delamo zjutraj.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Težje je, ko imamo službene obveznosti v različnih izmenah, dopoldan, popoldan in pa tudi ponoči. V tem primeru je težko najti organizirane skupinske vadbe na voljo tako dopoldan kot popoldan. V tem primeru je morda bolje vaditi sami ali izbrati osebno vodene vadbe oziroma osebno trenerstvo. V tem primeru se bo trener prilagodil vašemu urniku. Poleg urnika izberimo tudi vadbo, ki nam bo všeč in jo bomo izvajali z veseljem.

Ta kriterij naj bi bil pravzaprav prvi. Izberimo vadbo, ki ustreza našemu značaju in telesnim preddispozicijam. V kolikor smo bolj umirjene narave, nam bo morda ustrezala tudi bolj umirjena vadba, kot so joga, pilates, tai chi in podobno. Ne smemo  zanemariti tudi  življenjskega sloga, zaposlenost, narave naše službe,  stresa, saj potrebujemo v primeru hitrega življenjskega ritma in stresne službe nek ”ventil” za izločanje negativne energije, kakor na primer intenzivna aerobna vadba (tek, kolesarjenje, borilne veščine, crossfit …), vendar tudi vadbo za umirjanje in raztezanje, saj so ljudje, ki imajo zelo stresne poklice pogosto v zakrčenih telesnih držah, kar povzroča togost mišic in sklepov, ki lahko posledično pripelje do raznih bolečin in drugih telesnih težav. V tem primeru priporočam ob aerobni vadbi tudi jogo in dihalne vaje ter meditacijo.

V kolikor v službi veliko sedimo, je moramo okrepiti mišice trupa, saj so težave v hrbtu in vratu po več letih take službe skoraj neizbežne. Krepitev teh mišic bomo najbolje dosegli v fitnesu ali na skupinskih vadbah kot na primer pilates, kjer je cilj vadbe pretežno jačanje mišic trupa. Bodimo pozorni, na katere športne aktivnosti vpisujemo naše otroke. Vsako gibanje je bolje kot nič, nekatere športne panoge pa poskrbijo za bolj celovit razvoj telesnih mišic, nekatere pa določene mišične skupine malo zanemarijo in včasih celo razvijejo več telesnih asimetrij zaradi uporabe le enega dela telesa/ene roke …

Poskrbimo, da bo vadba v otroku razvila šibke značajske lastnosti. Moštvene igre so koristne za bolj zaprte in sramežljive otroke, individualne vadbe pa za otroke, ki radi v družbi nastopajo in vodijo druge. Seveda poslušajmo, kaj  želi otrok in v čem uživa.