Zakaj je pomembna osončenost parcele?

Osončenost ni pomembna samo pri izbiri lokacije za parcelo, ampak tudi pri nakupu stanovanja, saj si v vsakem primeru želimo prihraniti stroške in izrabiti koristiti sončeve energije. Kaj  je  osončenost?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Osončenost je izpostavljenost soncu, pomembna  predvsem zaradi stroškov. Zadnje čase je še posebej zanimiva namestitev fotovoltaičnih celic na strehe hiš ali skupnih stanovanjskih zgradb, pri čemer je seveda pomembno, da je streha čim dlje izpostavljena soncu. Pri izbiri parcele moramo upoštevati  podnebne dejavnike kot vpadni kot žarkov, morfologijo površja in podnebje.

Osončenost v Sloveniji je v povprečju zelo dobra, so pa seveda velike razlike zaradi reliefne razgibanosti. V vsakem primeru je najprimernejša usmeritev proti jugu z naklonom 30°. Višje sončno obsevanje imamo seveda na Primorskem in pa na področjih z višjo nadmorsko višino. Meritve so pokazale, da najmanj energije prejme alpsko visokogorje, največ sončeve energije v Sloveniji pa je na slovenski obali.

Sonce je pomemben vir energije, saj lahko z njim precej prihranimo. Drži, da se stroški ogrevanja po posameznih regijah močno razlikujejo, še vedno pa so najnižji na obali, kjer gospodinjstva za ogrevanje v povprečju odštejejo dobrih tisoč evrov na leto. Poleti je drugače, saj imamo stroške hlajenja med sto  in stopetdeset evrov.

Nenazadnje je osončenost pomembna tudi za vrt. Nekatere vrtnine imajo rade polno sončno lego, zato se jih priporoča za pridelavo. To so predvsem paradižniki, paprike, kumare, bučke in jajčevci.

V naši nepremičninski agenciji svetujemo, da si v primeru nakupa zemljišča res dobro pogledate vse dejavnike. Poleg lokacije, dostopa, oblike in naklona parcele je pomembna tudi osončenost, ki jo omejujejo bližnji hribi, gozdovi in sosednje ali nekoliko oddaljene stavbe, pa tudi lokalne meteorološke lastnosti (npr. megla, nizka oblačnost).

Pomembno je, da dobite dovolj informacij o nakupu, potem pa bo najbrž potrebno sprejeti še kakšen kompromis. Da pa bi bilo teh čim manj, smo za vas tukaj mi.

 

Obala nepremičnine d.o.o.
Obala 16, 6320 Portorož
Tel : 05 674 10 30
Mob: 041 35 22 00
E: info@obala-nepremicnine.si
W: www.obala-nepremicnine.s