Bojan Petan znova pred sodnika

Na koprskem okrožnem sodišču bodo predvidoma nadaljevali sojenje prvemu možu več družb iz skupine DZS Bojanu Petanu in soobtoženim, ki jim tožilstvo očita izčrpavanje Term Čatež.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na Okrožnem sodišču v Kopru bodo ta teden na predvidoma dveh narokih nadaljevali sojenje prvemu možu več družb iz skupine DZS Bojanu Petanu in soobtoženim, ki jim obtožnica očita izčrpavanje Term Čatež. Petan je sicer pred sodnika v tej zadevi prvič stopil na predobravnavnem naroku februarja 2021, ko krivde ni priznal.

Po pisanju medijev tožilstvo trdi, da je Petan z delniškimi in posojilnimi posli v obdobju po letu 2007 finančno izčrpaval Terme Čatež. Eno od največjih turističnih družb v državi naj bi lastninil z njenim denarjem.

Nepravilnosti naj bi se med drugim nanašale na prodajo dveh svežnjev delnic Term Čatež v letu 2007, ki sta ju obvladovala Turistično podjetje Portorož in Marina Portorož. Obe družbi sta bili takrat v lasti Term Čatež.

V zadevi je skupaj obtoženih šest fizičnih in dve pravni osebi. Petanu, ki je v okviru skupine DZS predsednik uprave krovne družbe DZS, predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik in generalni direktor Term Čatež, očitajo dve kaznivi dejanji – zlorabo položaja pri upravljanju gospodarske družbe pred prevzemom Term Čatež ter zlorabo položaja znotraj nadzornega sveta Term Čatež in v Marini Portorož.

Med obtoženimi kaznivega dejanja zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju so poleg Petana tudi finančnik Bogdan Pušnik ter družbi DZS in MS Invest.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so Petana in njegov poslovni imperij vzeli pod drobnogled leta 2014, ko so po vsej Sloveniji opravili več kot 30 hišnih preiskav, Petana pa so takrat začasno pridržali. Hišno preiskavo so opravili tudi v Marini Portorož in zasegli več dokumentacije.